hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Ónodi-Szűcs: Nem a kormány tett ajánlatot

Kitérő választ adott az egészségügyi államtitkár arra a kérdésre, hogy precedenst teremthet-e az a két budapesti kórház, amely abortusztilalomért cserébe kapott mintegy nyolcmilliárd forint fejlesztési forrást. Az Alapjogokért Központ szakértője szerint a döntés előremutató, mert a terhességmegszakítások szabályozása túl liberális. A TASZ azonban úgy látja: a korlátozások a nők egészségét veszélyeztetik, közli a Hír TV.

A Bethesda Gyermekkórházban szülészetet, a Budai Irgalmasrendi Kórházban nőgyógyászatot alakítanak ki. Az új egységeket a két kórház közösen működteti majd. A fejlesztésre 7,8 milliárd forintot kapnak a kormánytól. A támogatásért cserébe azt vállalták, hogy az új osztályokon nem fogadnak el hálapénzt és nem végeznek abortuszt.

„Senkit nem kényszerít senki arra, hogy odamenjen” – a KDNP szerint a döntés nem korlátozza a nők jogait, hiszen már többféle intézményből is választhatnak.

„Eddig ilyen szabad választási lehetőség nem volt. Most van, és ez önmagában üdvözlendő dolog” – véli a KDNP frakcióvezetője, Harrach Péter.

Az egészségügyért felelős államtitkár szerint az abortusztilalmat nem a kormány szabta a támogatás feltételéül, hanem a két kórház ajánlotta fel a pályázatában. Ónodi-Szűcs Zoltán nem tudta megmondani, hogy az ügy precedenst teremthet-e.

A lépés előremutató, ugyanis túl liberális az abortusz jelenlegi magyarországi szabályozása – így kommentálta a döntést az Alapjogokért Központ igazgatója a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

„Hogyha az államnak bármiféle olyan törekvése van, akár támogatási rendszeren keresztül pozitív módon, akár negatív intézkedéssel, akár bármi mással, ami azt terjeszti, azt propagálja, hogy az abortusz kultúrája ellen hasson, előre mutató intézkedés” – mondta Szánthó Miklós.

A TASZ szerint azonban a tiltó rendelkezések a nők életét veszélyeztethetik.

További részletek

(forrás: Hír TV)
hirdetés

Könyveink