hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Ónodi-Szűcs: akkor vagyok alkalmas jelölt, ha lehet változtatni (FRISSÍTVE: béremelés?...)

Miközben hosszan, s érzelemtelítetten búcsúztatta a leköszönő államtitkárt, Balog Zoltán miniszter sort kerített az utód, Ónodi-Szűcs Zoltán bemutatására is.

Némi meglepetést keltett, hogy Zombor Gábor a még nyár végén lemondott egészségügyért felelős államtitkár is részt vett az utódja bemutatására szervezet október közepi sajtótájékoztatón. Tizennégy havi munkáját hosszan köszönte az Emberi Erőforrás Minisztérium vezetője, pontosan elősorolva mindazokat az intézkedéseket – alapellátási törvény megszületése, várólisták csökkentése, rezidensek bérének állami forrásból történő biztosítása vagy például a mozgó bérek idei, emelt fizetéshez kapcsolása –, amely a leköszönt ágazatvezetőhöz kapcsolható. Zombor Gábor váltófutókhoz hasonlította egykori tisztsége betöltőit, mondván: van aki hosszabb, s van aki rövidebb távot tud megtenni. Utódjának támogatást és segítséget ígért.

Ónodi-Szűcs Zoltán, aki az Állami Egészségügyi Ellátó Központ vezetői székéből érkezik, nem ismeretlen szereplője a honi egészségügynek. Országos szakmai ismertségre egyébként azzal „A Semmelweis Terv margójára című tanulmányával tett szert, amely teljes terjedelmében annak idején a Medical Tribune hasábjain jelent meg, s amelyről annak idején lapunk a Magyar Egészségkommunikációs Társasággal (MEKE)  közösen nagy sikerű vitaestet is rendezett. A miniszterelnök által megbízott, s már csak a köztársasági elnök kinevezési jóváhagyására váró új államtitkár mai bemutatkozása során emlékeztette is a sajtó képviselőit e munkája tanulságára: a fogyasztási adatok (ti. egészségügyi szolgáltatások – a szerk. megjegyzése) nem a lakosság igényét, hanem az intézmények érdekeit tükrözik. Ami államtitkári célkitűzéseit illeti, a fenti helyzet megváltoztatásán túl, folytatni kívánja az alapellátás fejlesztését, valamint kompetenciájának növelését, s fontosnak tartja a betegek érdekeit szem előtt tartó ösztönző rendszer kialakítását.

Kérdésekre válaszolva elmondta, hogy egészségügyi életpálya-modell helyett ma már egyre inkább ágazati kollektív szerződésben gondolkodnak, a kórházi forrásokat illetően pedig első helyen a lakossági igények felmérését említette, mondván, ezek ismeretében lehet számba venni, hogy sok vagy kevés a kórházak rendelkezésére álló pénz. Arra a kérdésre, hogy mire kapott politikai felhatalmazást – kapott-e ígéretet többlet forrásokra? – a következőt válaszolta: „Amikor a miniszterelnök úrral egyeztettünk, nem rejtettem véka alá, hogy akkor vagyok alkalmas jelölt, ha lehet változtatni, s amennyiben fel tudom vázolni azokat az útvonalakat, amelyek mentén ez megvalósítható, akkor nem lesz gondom a források előteremtésére.”

Ónodi-Szűcs Zoltán hangsúlyozta azonban, hogy lakossági igényfelmérés egyelőre egyetlen egy helyen, a svájci modell kísérlet során történt, 50 ezer ember esetében. A 10 millió lakossal szemben tehát egyelőre ennyi ember esetében ismert, hogy milyen a tényleges egészségi állapotuk.  E vizsgálat országos kiterjesztése esetén lesz valós kép az ország egészének egészségi állapotáról, arról, hogy milyen igényei vannak a lakosságnak, majd erre kell felépíteni az ellátórendszert.

Nem sok derült ki a tervbe vett új fővárosi szuperkórázról, amelynek egyelőre 13 lehetséges helyszínét vizsgálják. Az nagyjából eldőlt, hogy az intézmény Budán lesz, hiszen itt sokkal kevesebb a kórház, mint a Duna pesti oldalán, ráadásul meg kell oldani a Dunántúl keleti régiójának helyzetét is. A minimumfeltételekkel kapcsolatban elmondta, a jelenlegi, leltár-szerű rendszer helyett első helyen a végzendő tevékenységet vizsgálnák, s ahhoz határoznák meg a szükségleteket.

FRISSÍTÉS (2015.10.14. 10:58):
Vissza kell adni az alapellátásnak, a szakmának a tiszteletet, így lehetne megállítani az orvosok és az ápolók elvándorlását - mondta Ónodi-Szűcs Zoltán, az egészségügyért felelős új államtitkár szerdán reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Hozzátette, az elmúlt években már nem nőtt az elvándorlás, hanem stagnált, majd csökkent, de ez még mindig nem elég.
Arra a kérdésre, hogy béremelést is jelent-e a tisztelet visszaadása, azt válaszolta, nem csak azt jelenti, hanem "vissza kell adni a szakmának azokat a lehetőségeket, amelyeket tőle elvettek, és vissza kell vinni a lakosság közelébe az ellátás nagy részét".

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink