hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Ónodi-Szűcs: 56 milliárd forint uniós forrás érkezik

Ötvenhatmilliárd forint uniós forrás érkezik a magyar egészségügybe, jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.

Ónodi-Szűcs Zoltán hozzátette: a fejlesztési programoknál már nem az infrastruktúrafejlesztés dominál majd, hanem inkább a betegek igényeit szeretnék jobban kielégíteni, a betegellátás biztonságát növelni.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében meghirdetett pályázati lehetőségek nyolc területen nyújtanak támogatást. A szeptemberben megjelent pályázatok alapján a jövő év elején kezdődhet meg a valós munka.

Mészáros János, az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár a részletekről elmondta, lehet majd pályázni egységes ápolási eszközpark kialakítására 8 milliárd forint értékben. Ez a program azt célozza, hogy az ápolási infrastruktúra (ágyak, matracok, stb.) fejlesztése révén javuljon az ápolás színvonala, hatékonysága. A gyermek- és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer fejlesztésére 6 milliárd, orvos- és nővérszállók fejlesztésére 10 milliárd forintot lehet majd a pályázatban fordítani. Ehhez a közép-magyarországi régióban plusz 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre.

Klinikai skill-laborok fejlesztésére 8 milliárd, az orvosi diagnosztikai és laboratóriumi hálózat fejlesztésére 9,8 milliárd forint forrást terveznek, ismertette Mészáros János. Ezen kívül a pszichiátriai és addiktológiai gondozóhálózat fejlesztésére 4 milliárd, az egynapos ellátás fejlesztésére 8 milliárd az uniós forrás. A pszichiátriai ellátórendszer strukturált fejlesztése keretében a szakellátók minőségének és hozzáférhetőségének javítása érdekében 2,3 milliárd forint forrás jut.

Mészáros János hozzátette: a pályázatok célja, hogy az egészségügyi ellátórendszerben elindult bérfejlesztésen túl a munkaerő megtartását célzó szolgáltatásokat és a munkakörülményeket tudják fejleszteni.

Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatója arról beszélt, hogy ezekkel a programokkal hatalmas lépést tesz az ágazat a betegellátás komfortosabbá, biztonságosabbá tételéhez. Az ÁEEK projektgazdaként a következő időszakban felméri az igényeket, a valódi munkát a jövő év elején szeretnék elkezdeni.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink