hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Ónodi szerint küzdeni fognak a további béremelésért

Aktuális kérdésekkel szembesítette a Magyar Idők Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárt.

Már a közeljövőben a kormány elé kerül a nemzeti védőnői szolgálatról szóló előterjesztés – nyilatkozta a lapnak Ónodi-Szűcs Zoltán. Azzal kapcsolatban, hogy megszűnik az Országos Kardiológiai Intézet önállósága, Ónodi-Szűcs úgy reagált: az intézmény beolvasztása a leendő dél-pesti szuperkórházba csupán egy abból a számos integrációból, amely már végbement, vagy a jövőben végbemegy. „Csak az elmúlt egy évben öt vidéki helyszínen történt intézmény-összevonás, mégsem emlékszem arra, hogy ez akár Debrecenben, akár Miskolcon vagy Tatabányán fennakadást okozott volna a betegellátásban” – fogalmazott.

A nyáron a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara felfüggesztette részvételét az egészségügyi sztrájktárgyalásokon, miután nem sikerült előrelépést elérnie az ágazati bérek további emelése ügyében. Ónodi-Szűcs Zoltán ezt úgy kommentálta: „Nem megsértődni kell és kivonulni a tárgyalásokról, hanem addig harcolni, amíg azok nem vezetnek eredményre. Persze a kivonulás is lehet a harc egyik formája.”

Az államtitkár szerint lehet és kell is küzdeni azért, hogy az egészségügyi dolgozók Magyarországon is ugyanazt a pozíciót foglalhassák el a nemzetgazdasági ágak fizetési rangsorában, mint kollégáik a többi európai országban. „Az egy évvel ezelőtt aláírt ágazati bérmegállapodásban ebben sikerült előrelépést elérni, és erre most is lehet esély” – tette hozzá. Arra a felvetésre, hogy erre nincs forrás sem az idei, sem a jövő évi költségvetésben, azt mondta: „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a dolgozók helyzetét folyamatosan javítsuk.”

Arra a kérdésre, hogy milyen őszre számít az egészségügyben, az államtitkár azt mondta, nem azzal van baj, ha az ellenzéki sajtó megtalálja azokat a témákat, területeket, ahol még sok a tenni­való, mert akad ilyen még bőven, hanem azokkal a rémhírekkel, félremagyarázott információkkal, amelyeknek a célja az emberek elbizonytalanítása, a hisztériakeltés.

További részletek

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink