hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Ónodi a hospice-ellátásról

A szakma nagy része fel van háborodva, hogy valaki külön kért és kapott pluszfinanszírozást a hospice-ellátásra, mondta Ónodi-Szűcs Zoltán a Magyar Nemzetnek.

A szakma nagy része fel van háborodva azon, hogy valaki volt annyira erős, hogy külön kért és kapott pluszfinanszírozást a hospice-ellátásra, miközben Magyarországon 600-nál több ágyon folyik ilyen típusú ellátás, és mindenki ugyanazt a tevékenységet végezve, ugyanazt az ellátást nyújtva, ugyanannyi finanszírozást kap – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán a Magyar Nemzetnek.

Az egészségügyi államtitkár a Magyar Hospice Alapítvány által működtetett hospice-ház ügyére utalt, amelyről a sajtóban az utóbbi hetekben jelent meg, hogy forráshiány miatt januárban bezárhat. A botrány miatt végül Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere utasítást adott Ónodi-Szűcsnek, hogy biztosítsa a működéséhez szükséges forrást.

Ónodi-Szűcs hangot adott annak a véleményének is, hogy a Magyar Hospice Alapítvány (MHA) gazdálkodásával lehet gond, ugyanis mint mondta: a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel kötött szerződés alapján mindenki ugyanazt a normatív támogatást kapja, és van, akinek ez elég, míg másnak nem. Szerinte „ha tetszik, ha nem”, ki kell jönni abból a forrásból, ami adott az ellátók számára. Van, akinek ez sikerül, másnak nem.

Az országban az alapítvány mellett a kórházakhoz csatoltan érhető még el intézményi fekvőbeteg-, élet végi ellátás, ott azonban a teljes finanszírozást az állam biztosítja, hiszen az intézmények fenntartója az Állami Egészségügyi Ellátó Központ. Azonban míg az államtitkár 600 ágyról beszél, addig Muszbek Katalin, az MHA orvos igazgatója szerint országosan mindössze 220 ágy áll rendelkezésre, a WHO ajánlása szerint pedig legalább 500 ilyen ágynak kellene lennie. Mindeközben egyébként évente 32 ezer beteg veszíti életét daganatos megbetegedések miatt.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink