hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Önálló tárca nélkül csak rosszabb lesz

Az egészségügy továbbra sem kap önálló tárcát. A Zoom.hu-nak nyilatkozó szakértők szerint így tovább súlyosbodnak az ágazat gondjai.

Elég erős üzenettel bír, hogy a kormánynak továbbra sem fontos annyira az ágazat, hogy külön tárcát kapjon. Jelzi egy ország vezetésének preferenciáit, ha a szociálpolitika, a kultúrpolitika, a sport és az egészségügy irányítását egy ember alá vonják. Nincs olyan szakértő a világon, aki ezeket egy kézben tudná tartani” – mondta a Zoom.hu-nak Drajkó Zsombor orvos-közgazdász azzal kapcsolatban, hogy vélhetően az újabb Orbán-kormányban sem lesz egészségügyi minisztérium.

„Ennek az egész centralizálásnak, azaz az EMMI-nek az volt az értelme, hogy az ágazatok vitáit »otthon« játsszák le. Azaz nem torlódhat fel a kormányülésen az egészségügy és az oktatás konfliktusa azzal kapcsolatban, hogy melyik kapjon prioritást. Nem veszekedhetnek a miniszterelnök előtt az ágazat képviselői. Ráadásul eddig olyan miniszterünk volt, aki egyik területhez sem értett, tehát lehetett akár pártatlannak is nevezni, mert egyikért sem küzdött” – mondta a lapnak Kincses Gyula egészségügyi szakközgazdász. Reményei szerint Kásler Miklós – orvos lévén – talán az egészségügyért kicsit többet tesz majd. Ettől még a kormányfőig továbbra sem jutnak majd el az ágazati érdekek.

 

 

(forrás: Zoom)
hirdetés

Könyveink