hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Önálló kassza a sportegészségügynek

A sportolók egészségügyi ellátásának finanszírozását a jövőben önálló költségvetési forrásból fedeznék – értesült a Magyar Idők.

Nem konkrétan a betegellátás, hanem a sportolók egészségügyi ellátásának megszervezése, biztosítása lesz a feladata a jövőben az Országos Sportegészségügyi Intézetnek (OSEI) a sportegészségügy átalakításáról szóló, már kormányszinten is jóváhagyott koncepció alapján.

A Magyar Idők információi szerint a Sportkórházként emlegetett intézmény a jövőben alapvetően és döntően országos intézeti feladatokat lát majd el, módszertani és szervezőközpontként biztosítva, hogy a sportegészségügyi ellátás a verseny- és a szabadidősportban az egész országban egységes és magas színvonalú legyen.

A sportolók egészségügyi ellátásának finanszírozását is átalakítják: a tervek szerint a jövőben nem a tb-alapból, hanem önálló költségvetési forrásból fedezik. Annak érdekében pedig, hogy a sportegészségügyi ellátás az ország egész területén biztosított legyen, a kórházak és klinikák ebből a keretből kapnák a finanszírozást a sportolók kezelése, műtétje, rehabilitációja után.

A Sportkórház mellett ugyanis, amelynek jelenleg is csak sportsebészeti és rehabilitációs részlege, valamint szakrendelői vannak, az egyéb kórházi ellátást más intézményekben kapjak meg az élsportolók, versenyzők, a jövőben a jelenlegi tizenegy szerződött kórház mellett más egészségügyi intézmények is bekapcsolódhatnak a munkába.

A sportegészségügyi hálózatról szóló kormányrendelet napokban megjelent módosítása szerint amatőr sportolók sportegészségügyi vizsgálatát háziorvosok is elvégezhetik, az OSEI szakmai irányelveiben és módszertani leveleiben meghatározott protokoll szerint.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink