hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Egészségpolitika

Omninvest: a Cég cége?

A rendszerváltozás előtti Belügyminisztériumból ismerhetik egymást az Omninvest jelenlegi vezetői, többen ugyanis a kémelhárításnál dolgoztak, és 1990 utáni belügyes munkatársuk is akad.
Szívességet készül kérni a magyar nemzetbiztonsági szervezet a ciprusitól. Legalábbis erre utalt Juhász Gábor titkosszolgálati miniszter a múlt héten, amikor azt ígérte, kísérletet tesznek arra, hogy kiderítsék, kik a larnacai Sumpter Ltd. tulajdonosai, vagyis kik állnak az oltóanyaggyártó Omninvest Kft. hátterében. Lehet, hogy Juhász könynyebben jutna információhoz, ha kollégáját, Draskovics Tibor távozó rendészeti minisztert faggatná, a cégvezetők közül ugyanis feltűnően sokan dolgoztak korábban a Belügyminisztériumban (BM).

A rendszerváltozás előtt a BM-hez tartozó állambiztonsági szolgálat szupertitkos szekciója volt a Varsói Szerződés tagállamainak ügynökeit figyelő részleg. Nem illett beismerni, de oda-vissza dolgoztak egymás államaira a szövetségesek – emlékezett egy, a HVG-től neve elhallgatását kérő, a korabeli eseményeket jól ismerő forrás. A magyaroknak főképp a keletnémet Stasival gyűlt meg a bajuk (ügynökeik a turistákat, majd a nyolcvanas évek végén Magyarországra menekült és az NSZK-ba tartó honfitársaikat figyelték), illetve a térségben hagyományosan aktív románokkal.

Forrás: HVG.hu

cimkék

hirdetés

Könyveink