hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Oltással mérsékelhető a műtéti várólista?

Az RTL Híradónak nyilatkozó egészségügyi közgazdász szerint fel kéne venni az oltási rendbe azokat, akiknek a műtétjét hónapok óta halasztják.

A járvány miatt tavaly november 10-e óta csak a sürgős operációkat végzik el, minden más beavatkozást határozatlan időre elhalasztott az emberi erőforrások minisztere. A korlátozást először decemberben, majd január végén másodszor is meghosszabbították.

Az RTL Híradónak nyilatkozott egy sztómazáró műtétre váró beteg, aki azt mondta, szeptemberben úgy volt, hogy január elején sorra kerülhet, most azonban még az orvosa sem tudja megmondani, hogy meddig kell együtt élnie a kellemetlen, és időnként fájdalmas sztómával.

A Híradónak nyilatkozó egészségügyi közgazdász szerint bármennyire fájdalmas vagy kellemetlen a várakozás, most mégis az a jó döntés, ha a műtéteket elhalasztják. Jelenleg ugyanis minden kórházi kezelésnek nagyobb a kockázata. Rékassy Balázs szerint az jelenthetne megoldást, ha a műtétre várókat előbbre sorolnák az oltási rendben.

Az egészségügyi államtitkárság az Híradó kérdéseire azt írta: amint a járványhelyzet kedvező fordulatot vesz, az operatív törzs elrendeli a halasztható műtétek újraindítását. A nyitás után a kórházak azonnal elkezdik bepótolni az elmaradt beavatkozásokat. Szerintük az első hullám után a halasztott műtétek 80 százalékát két hónap alatt elvégezték, írja összefoglalójában az SZMO.

(forrás: RTL Klub)
hirdetés

Könyveink