hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Döntött a Kúria - olcsóbb oltatni

Egy olyan kártérítési esetet idéz a munkajog.hu, amely bírósági megítélésben fontos szerepet játszott egy elmaradt védőoltás is.

A felperes csatornaüzemi gépkezelőként dolgozott egy szennyvíztelepen – idézik fel az esetet. 2007. október 18-án hasmenés és erős hasi fájás jelentkezett nála, majd besárgult. A kórházban Hepatitis A és fertőző mononucleosis megbetegedést diagnosztizáltak nála. Ezt követően hosszabb ideig betegállományban volt, a 2008. március 3-án készült munkaköri orvosi vizsgálat eredménye munkakörére „alkalmas” eredménnyel zárult. A felperes a munkáját 2009. április 27-éig ellátta, amikor is elbocsátották.

A perben a felperes arra hivatkozott, hogy üzemi balesetként fertőződött meg A típusú Hepatitis, valamint mononucleosis vírussal, ami maradandó egészségkárosodást okozott nála, s ezért nem vagyoni kártérítést kért.

Az elsőfokú bíróság a keresetét elutasította, ám utóbb a Kúria másképp döntött. Úgy foglalt állást, hogy a munkáltató egészségkárosodásért fennálló objektív kártérítési felelőssége alapján a kimentés eredménytelensége, a munkavállaló fokozott veszélynek kitett munkakörben foglalkoztatása és a védőoltás elmaradása azt bizonyítják, hogy a munkavállaló megbetegedése nem a munkaviszonyon kívül eső okból következett be, s ezért kártérítést is megítélt – olvasható a munkajog.hu-n.

(forrás: HR/Munkajog)
hirdetés

Könyveink