hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Októberben leszerelnek a mentőktől a repülő Mókusok

Októbertől kevesebb röpképes helikoptere marad a mentőszolgálatnak, mint ahány bázison szolgálatot kellene teljesítenie – írja a hvg.hu.

A mentőszolgálatnak összesen öt Eurocoptere van, miközben hét légimentőbázison – Budaörs, Debrecen, Miskolc, Szentes, Pécs, Balatonfüred, Sármellék – kell úgy ellátni a szolgálatot, hogy a helikopterek 15 perc alatt mindenhova odaérjenek. Két bázisra tehát csak Mókus (AS-350B) jut. Ha ezeket október 28-án kivonják a forgalomból - mivel az Európai Unió szabályozása miatt azt követően városokba egy hajtóműves helikopterekkel már nem repülhetünk be - , akkor az év végére két régió ellátatlanul maradhat. Ráadásul az Eurocoptereket is béreljük az osztrák légimentőktől, és azok szerződése 2016-ban lejár.

A hvg.hu információi szerint amennyiben a két Mókus nem szállhat már fel, a debreceni és szentesi bázis maradhat gép nélkül. Ezzel az ország közel egyharmada maradna mentőhelikopter nélkül.

A lap kérdésére a minisztérium egészségügyi államtitkársága azt válaszolta, hogy a helikopterek pótlásáról októberig mindenképpen gondoskodni fognakolvasható a hvg.hu-n, melynek cikke azért kételyt ébreszt a tekintetben, hogy ez beleférhet-e még ebbe a kormányzati ciklusba, illetve van-e forrás a honvédséggel közösen tervezett gépbeszerzésre.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink