hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Egészségpolitika

Október 15: a Fehér Bot Napja

Október 15. a nemzetközi fehér bot napja, ebből az alkalomból programsorozattal készül a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) és a Vakok Állami Intézete is.
Csütörtökön az MVGYOSZ sajtótájékoztatón beszél majd az aktuális problémákról, a jövő évi költségvetés fogyatékosokat érintő részéről, illetve a segédeszköz-ellátás helyzetéről. Az MVGYOSZ bemutatja a Cartographia Tankönyvkiadó Kft. és a szövetség együttműködésében elkészült speciális térképeket, és kiállítás nyílik cseh művészek bőrből készült, tapintható képeiből is.

A Vakok Állami Intézetének ünnepi megnyitóján bocsátja forgalomba a Magyar Posta a Braille-bélyegét, amely a pontírást megalkotó Louis Braille tiszteletére készült, megnyitják az Ügyes kezek kiállítást, valamint jutalmakat adnak át az Együtt élünk rajzpályázat díjazottjainak.

Az ENSZ 1969-ben nyilvánította október 15-ét a Vakok Világnapjává. A fehér bot napján a vakok és a gyengénlátók sajátos helyzetére hívják fel a közvélemény figyelmét, keresve gondjaik megoldásának lehetőségeit, a társadalomba való széles körű és teljesebb értékű beilleszkedésük útját.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) adatai szerint 50 millióra tehető a világon a vakok és további 135 millióra a gyengénlátók száma. Ma már a vakságot okozó betegségek több mint fele megelőzhető, a bekövetkező megbetegedéseknek pedig mind nagyobb része gyógyítható.

A szembetegségek 90 százalékban a fejlődő országok lakóit sújtják, abban a térségben egyes számítások szerint öt másodpercenként elveszti a szeme világát egy ember a szegénység okozta vitaminhiány, illetve a szemüveg és az orvosi ellátás hiánya miatt.

A WHO programot indított Látás (Vision) 2020 elnevezéssel, amelynek fő célkitűzése, hogy a nevében foglalt időpontra elérjék, ne nőjön tovább a vakok száma. Magyarország már a kezdetek óta aktívan bekapcsolódott a programba, elsőként a vakság okait mérték fel a szakemberek.

Magyarországon mintegy 45 ezer súlyosan látássérült, 20 ezer vak ember él. Többségük – 70 százalékuk – idős, a munkaképeseknek pedig csak alig egytizedét foglalkoztatják. Annak, hogy a vakok teljes életet élhessenek, legnagyobb akadálya a szegénység. Legtöbbjük csekély rokkantnyugdíjból él, kevés támogatást kapnak, számos, az életüket megkönnyítő kiegészítőt nekik kell megvenniük.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink