hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

OEP: relatív megtakarítás, tarthatatlan gyógyszerkassza

A gyógyszerkasszánál jelentős túlköltés, a gyártóknál jelentős túlfizetés, míg a szakellátásnál megtakarítás mutatkozik az OEP féléves jelentése szerint – írja a Weborvos.

Összességében 29 milliárd forint relatív megtakarítás mutatható ki az első hat hónapban, miután a kiadásoknál 13 milliárd megtakarítást, a bevételeknél pedig 16milliárd forint többletet sikerült elérni az időarányoshoz képest – írja a Weborvos.

A gyógyító-megelőző ellátásokra összességében 34,7 milliárd forinttal kevesebbet költöttek az időarányoshoz képest, idén 824,9 milliárd forint áll rendelkezésre ezen a soron.

A gyógyszertámogatás kiadása nagy mértékű, 43,6 milliárd forintos túlköltést mutat, ami jelzi a megkurtított kassza tarthatatlanságát. Míg tavaly erre a célra 360,6 milliárd forintot terveztek, idén már csak 219 milliárdot a Széll Kálmán Terv jegyében (jövőre pedig további elvonást akar a komány).

A tízmilliárd forintosra tervezett speciális beszerzésű gyógyszerkiadásnál 3,4 milliárd forinttal kisebb a kiadás az időarányoshoz képest, és egyetlen fillért nem költöttek a gyógyszertámogatási céltartalék 43 milliárd forintos éves előirányzatából. Bár a méltányossági gyógyszertámogatást a tavalyi 6,5 milliárd forintról 3 milliárdra csökkentették, a keret júniusban kimerült.

A gyógyszertárak támogatására idén 2,7 milliárd forintot fordítanak, ebből az első félévben közel 900 milliós összeget fizettek ki, a többit az év hátralévő részében kapják meg a patikák két alkalommal.

Túlköltést mutat a gyógyászati segédeszközök támogatása is, itt összességében 3,7 milliárd forinttal lépték át a „határt", az éves előirányzat: 43,3 milliárd forint.

(forrás: WebOrvos)

cimkék

hirdetés

Könyveink