hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Nyugdíj vagy fizetés? Itt az idő választani!

Jövő év júliusában lépnek életbe a közszférára vonatkozó egységes nyugdíjszabályok és a dupla juttatás tilalma - közölte az igazságügyi tárca az MTI-vel.

Az öregségi nyugdíjkorhatár közszférában történő egységes alkalmazásáról szóló kormánydöntés alapján júliustól fő szabályként az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltésével megszűnik a közszférában a foglalkoztatott jogviszonya, hivatali érdekből azonban külön engedéllyel lehetőség van 70. életévéig a továbbfoglalkoztatására. Bevezetik a dupla juttatás tilalmát, ami azt jelenti, hogy a nyugdíjas korú dolgozó továbbfoglalkoztatása esetén nem kaphat egyszerre munkájáért járó juttatást és nyugdíjat is.

A dupla juttatás tilalma a már parlament előtt lévő módosító javaslatban meghatározott jogviszonyban állókra terjed ki, és - a kormány tagjainak kivételével - nem vonatkozik a választott és kinevezett közjogi tisztségviselőkre, valamint a munkaviszony keretében foglalkoztatottakra.

Az alapelvek szerint általános öregségi nyugdíjkorhatár - amely jelenleg 65 év - elérésével és az öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő megszerzésével egységesen megszűnik a közszolgálati tisztviselők, a közalkalmazottak, az igazságügyi alkalmazottak, az ügyészségi alkalmazottak, a rendvédelmi és honvédelmi szervek foglalkoztatottjainak munkaviszonya. A nyugdíjazás miatt felszabaduló álláshelyeket pedig nem lehet feltölteni - írta a KIM.

Ugyanakkor "a nagy tapasztalattal rendelkező és nélkülözhetetlen, de már az öregségi nyugdíjkorhatárt elért és megfelelő szolgálati idővel rendelkező munkaerő továbbfoglalkoztatására" a munkáltató külön kérvényével lehetőséget ad a javaslat. Továbbfoglalkoztatásra egységesen a 70. életév betöltéséig van lehetőség. Ez alatt is nyugdíjasnak minősül az érintett, de nyugdíjat csak akkor kap, ha munkaviszonya megszűnik.

A KIM közleménye utal rá, hogy az Országgyűlés honlapján már olvasható az a törvényjavaslat, amelynek értelmében a közszférában érvényesítik a dupla juttatás tilalmát. Mint kifejtették: a dupla juttatás tilalma fog érvényesülni a közalkalmazotti jogviszonyban, kormányzati szolgálati jogviszonyban, állami vezetői szolgálati jogviszonyban, közszolgálati jogviszonyban, a bírói szolgálati viszonyban, igazságügyi alkalmazotti szolgálati viszonyban, ügyészségi szolgálati viszonyban, fegyveres szervvel hivatásos szolgálati viszonyban vagy a Magyar Honvédséggel szerződéses vagy hivatásos szolgálati viszonyban állókra.

Az, aki 2013. január elsején dupla ellátásban részesül (nyugdíjas és dolgozik is egyszerre), annak ezt április 30-ig be kell jelentenie a nyugdíjfolyósító szervnek, amely júliustól felfüggeszti nyugdíjának folyósítását.

A tudományos kutatásban, a felsőoktatásban a hatályos szabályozás nem változik - írta a KIM. E szerint vezető nem lehet nyugdíjasként, de oktató lehet. Megjegyezték viszont, hogy a dupla ellátás tilalma ez esetben is érvényesül. Az egyéni mentesítés eljárásrendje, valamint a visszafoglalkoztatási tilalom kérdése kapcsán a kormányhatározat előkészítése folyamatban van - tették hozzá.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink