hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Nyolcmilliárd skill-laborokra

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ és konzorciumi partnerei – a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem – skill-labor-hálózatot hoznak létre a három egyetemi klinikán és országszerte 16 oktatókórházban nyolcmilliárd forintos fejlesztéssel.

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló kiemelt projekt fő fókusza a skill-laborok infrastrukturális feltételeinek és a klinikai-technikai jártasságot elősegítő eszközparkok kialakítása a gyakorlati oktatás minőségének emelése érdekében. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem közös projektje, a „Skill laborok fejlesztése” program keretében ezért klinikai demonstrációs bázishálózatot hoz létre a három egyetemi klinikán és 16 oktatókórházban országszerte. Az egészségügyi jártasságokat korszerű oktatási módszerekkel, a gyakorlatorientált tudást demonstrációs és szimulációs környezetben lehet megszerezni a skill-központokban és laborokban.

Az orvosképzés és az egészségügyi szakdolgozók képzése, továbbképzése folyamán így megteremthető az elmélet és gyakorlat egysége, és lehetővé válik a magas szakmai színvonalú gyakorlati készségek elsajátítása. Az oktatókórházak eszközparkjának egy része mobilizálható lesz, így a kihelyezett elméleti képzések gyakorlati demonstrációval is kiegészíthetőek. A projekt végső célja a skill képzés gyakorlatának általánossá tétele a hazai egyetemi orvos- és szakdolgozó képzésben.

Nemzetközi színtéren is óriási ütemben zajló folyamat a szimulációs oktatás szerepének növekedése. Ma már csaknem minden, a betegellátáshoz szükséges beavatkozás modellezhető és elsajátítható demonstrációs és szimulációs környezetben. A projekt módszertani útmutatót és egységes skill oktatási és képzési programot is kidolgoz az ellenőrzés és minőségbiztosítás módszereinek megteremtése érdekében.

Az Egészséges Magyarország 2014-2020 Egészségügyi Ágazati stratégia kiemelt hangsúlyt helyez az egészségügy területén – különösen a hiányszakmákban – dolgozók számának növelésére, a pályaválasztás előtt állók motiválására. Különösen fontos az egészségügyi felső- és középfokú képzés gyakorlati képzési részének fejlesztése, figyelembe véve, hogy az orvosi és a szakdolgozói pályán elengedhetetlen a gyakorlati és elméleti tudás ötvözése, a tapasztalaton alapuló, élethosszig tartó tanulás. A projekt az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP-4.2.2-16-2017-00001 „Skill laborok fejlesztése” kiemelt projekt") keretében, az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

hirdetés

Könyveink