hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Nyolcmilliárd forint lombikprogramra

Januártól még több támogatásra számíthatnak a családok – jelentette ki az Emmi család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára.

Novák Katalin elmondta, hogy 2018 a családok éve lesz, amelyben még jelentősebben tudják segíteni a gyermekvállalás előtt állókat, a gyermeket nevelőket és a gyermekeket. Megemlítette egyebek mellett a családi típusú adózás és a diplomás gyed kedvező változásait, a jelzáloghitelesek fokozottabb támogatását, a diákhitel elengedésének lehetőségét, a bölcsődefejlesztési program folytatását, valamint az úgynevezett Köldökzsinór program elindulását is. Az első gyermek vállalásakor az édesanya fennálló diákhitelét felfüggesztik, a másodiknál a tartozás felét elengedik, a harmadiknál pedig az egészet.

Novák Katalin azt mondta, bővítik a lombikprogram hozzáférési lehetőségeit, növelik a gyógyszerek támogatását. Infrastrukturális fejlesztésekről is döntött a kormány: 8 milliárd forintos támogatást nyújtanak az állami egészségügyi intézményeknek, hogy még több, meddőséggel küzdő pár számára legyen hozzáférhető a lombikprogram.

Január elsejével indul a Köldökzsinór program, amely azokat szólítja meg, akiknek magyar gyermeke nem Magyarország közigazgatási határain belül születik, hanem bárhol másutt a világon. Ezen szülők is jogosultakká válnak az egyszeri 64 125 forintos anyasági támogatásra, valamint egy babakötvényre Start-számlával. Utóbbi kezdő összege 42 500 forint, és ha a családok tovább takarékoskodnak, ehhez az állam kamattámogatást tesz hozzá, így a fiatal 18 évesen több millió forinttal "indulhat el".

Az ingyenes gyermekétkeztetésre 2018-ban 79 milliárd forint jut, ezzel is a családok terheit szeretnék mérsékelni - nyomatékosította az államtitkár. Arra a kérdésre, hogy tervezik-e növelni a családi pótlék jövőre tíz éve változatlan összegét, Novák Katalin úgy felelt: az ingyenes tankönyvellátás vagy gyermekétkeztetés ugyanolyan, mint ha a családi pótlékot emelték volna. Szavai szerint a családtámogatások egészét érdemes vizsgálni, ezek mértéke pedig jelentősen nőtt. Az öregségi nyugdíjminimum emeléséről szóló hasonló kérdésre azt válaszolta, hogy az ellátás egy viszonyítási alap, egy "fiktív szám", amely nem azt jelenti, hogy ténylegesen akkora összeget kapnának az emberek. Az egész rendszer komplex átgondolása szükséges – jelentette ki.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink