hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Nyolcezer forint lesz az egészségügyi szolgáltatási járulék

Jövőre már havi 8000 forintot kell fizetniük azoknak, akiknek nincs egészségbiztosításuk, írja az adóhatóságra hivatkozva a 24.hu.

A biztosított a társadalombiztosítás keretében valamennyi ellátásra jogosultságot szerezhet, így táppénzt, anyasági ellátást (például csecsemőgondozási díjat, gyermekgondozási díjat) öregségi nyugdíjat kaphat, egészségügyi szolgáltatást (orvosi ellátást) is igénybe vehet. Ha viszont a belföldi magánszemély nem biztosított, és más jogcímen sem jogosult egészségügyi szolgáltatásra, akkor egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie – írja a NAV a járulékfizetésről szóló 91. számú információs füzetben.

2020-ban az egészségügyi szolgáltatási járulék havi 7710 forint, illetve napi 257 forint volt. A járulék pedig minden évben emelkedik, a július havi fogyasztói árindex mértékével, amely a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2020-ban 3,8 százalékos volt. Ez alapján 2021-ben az egészségügyi szolgáltatási járulék kereken havi 8000 forint lesz, illetve napi 270 forint.

A NAV tájékoztatása szerint a módosult összegű járulékot először január hónapra, 2021. február 12-éig kell megfizetniük az érintetteknek. Ha a magánszemély nem fizeti meg a járulékot, és a 2020. július 1-jét követő időszakra vonatkozóan keletkezett hátraléka meghaladja a 46 260 forintot (az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegének hatszorosát), akkor nem vehet igénybe térítésmentesen egészségügyi szolgáltatást – írja a 24.hu.

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink