hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Nyilvánosságra kell hozni a visszatartott kórházi járványadatokat

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla is kimondta, hogy az államnak ki kell adnia bizonyos fontos járványadatokat – írja a 444.hu.

Az ítélet szerint az Országos Kórházi Főigazgatóságnak (OKFŐ) 15 napja van elküldeni napokra és kórházakra lebontva, hogy mennyi covidos beteget ápoltak intenzív és nem intenzív osztályon a második és harmadik járványhullámban. A hivatal még fellebbezhet a Kúriánál.

Ezeket a számokat most nemhogy kórházanként, de összesítve sem ismerjük. A kormány csak néhány alkalommal, külön kérésre hozta nyilvánosságra, hogy egy-egy napon hány fertőzöttet ápoltak intenzív osztályon. Az adatok birtokában tisztábban láthatnánk az intenzív osztályok leterheltségét és a területi különbségeket.

A másodfokú bíróság szerint a hivatal „ellentétes tartalmú nyilatkozatai egyértelműen láttatják az egységes jogértelmezés hiányát. Márpedig ez erős kételyeket ébreszt a közérdekű adatok nyilvánosságának biztosítására irányuló alperesi gyakorlat helyességével összefüggésben, az alperes [a hivatal] állításai még abban sem konzekvensek és egyértelműek, hogy rendelkezik-e a kiadni kért adatokkal, ez pedig megengedhetetlen mértékű jogalkalmazási bizonytalanságot takar”.

A hivatal főigazgató-helyettese az elsőfokú eljárás során azt mondta, az e-mailben érkező kórházi adatok már feltehetően nincsenek meg. A bíróság „súlytalannak értékelte és mellőzte” ezt az állítást – írja a 444.hu, amely tavaly márciusban közérdekű adatigénylésben kérte a hivataltól a számokat.

(forrás: 444.hu)
hirdetés

Könyveink