hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Nyílt levél kórházigazgatóktól?

A Népszava szerint a levél aláírásával az intézményvezetők kifejezhetik rosszallásukat az egészségügyet ért „igaztalan támadások” miatt.

Sorvezetőt adott a felháborodáshoz a kórházigazgatóknak főnökük, az állami tulajdonos. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) egy nyílt levelet készített, melynek aláírásával az intézményvezetők kifejezhetik rosszallásukat az egészségügyet ért, bár általuk konkrétan meg nem nevezett „igaztalan támadások” miatt. A Népszava, amely közli a levelet, úgy tudja: a „különös kérést” a múlt héten Lakatos Márk, az Emmi kommunikációs főosztályának vezetője el is juttatta a címzettekhez.

Az Emmi a sajtó munkatársai ellen indít általános támadást ahelyett, hogy az esetlegesen tényleg sérelmet szenvedett egészségügyieket konkrétan megvédené. Eltorzítja azt a tényt is, hogy az egészségügy közelmúltbeli „botrányainak” döntő többségében nem a fronton dolgozó nővéreket, orvosokat érte kritika, hanem a rendszert fenntartó szervező, ellenőrző hivatalokat, lényegében az egészségpolitika alakítóit. Tény, hogy eközben több eset „túlpörgött”, napokig terjedhettek szakmai pontatlanságok, túlzó kombinációk, ám ebben nagyon súlyos szerepe volt annak is, hogy a kormányzat kifejezetten akadályozza az intézményvezetőket abban, hogy a kritikára gyorsan és tárgyszerűen reagáljanak, a miniszter gyakran empátiahiányos megszólalásai pedig csak mélyítik e krízishelyzeteket.

Különösen visszataszító ez a kísérlet, ha figyelembe vesszük, hogy a kórházfenntartó olyanoknak ajánl csatlakozást egy hűségnyilatkozathoz, akiknek vezetői egzisztenciáját teljes egészében kézben tartja. Az intézményvezetők zömének (kereken száznak) július 31-én lejár a vezetői megbízatása, ám szóban azt az ígéretet kapták, hogy a megújítására nem lesz pályázat. A kinevezésüket meghosszabbítják további egy évre. Nyilván az sem véletlen, hogy a meghosszabbításról szóló szóbeli ígéretet írásban még nem erősítették meg.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink