hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

November végéig rendezték a kórházak tartozásait

Az orvostechnikai eszközöket gyártók, akik a fekvőbeteg-ellátó intézmények számára biztosítják a műtéti és a betegellátáshoz elengedhetetlen eszközöket, megkapták november végéig lejárt követeléseiket a tavaly év végi kórház-konszolidáció keretében – közölte a VG-vel Rádai Tamás, az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesületének (ETOSZ) igazgatója.

Rádai Tamás kiemelte: az ETOSZ üdvözli, hogy az év végén a kormány biztosította a magyarországi egészségügyi intézmények fizetőképességének helyreállításához szükséges pénzügyi forrásokat. Az ETOSZ tagvállalatai arról számoltak be, hogy a kórházak a 2021. november végéig lejárt szállítói tartozásaik túlnyomó részét kiegyenlítették. Olyan kórházi beszállítóról nincs tudomása az egyesületnek, amelynek számláira egyáltalán nem jutott volna a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által az egészségügyi szolgáltatók részére kifizetett működési támogatásból.

A több mint négyezer orvostechnikai beszállító mindegyike hozzájutott november végén lejárt követeléseinek nagy részéhez  közölte a VG-vel Rásky László az Orvostechnikai Szövetség főtitkára is. Hozzátette: csak néhány olyan intézmény volt, amelyik a decemberben lejárt adósságai egy részét is kiegyenlítette, a vonatkozó kormányrendelet alapján elsősorban a november végén fennállt tartozások kifizetése történt meg. Decemberi kifizetetlen számla és az orvosegyetemek miatt néhány milliárd forint adósság biztosan maradt a rendszerben – tette hozzá a beszállítók érdekeit képviselő főtitkár.

Az egészségügyi intézmények eladósodása több tényező által generált folyamat. Az adósságállomány kialakulásának egyik oka bizonyos típusú ellátások alulfinanszírozása – magyarázta Rádai Tamás.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink