hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Növekedési hormon a szabadidősportban

A doppingszerek Magyarországon is hozzátartoznak a társadalom egy jelentős részének életéhez, a verseny- és a szabadidősportban is – írja az MNO.

Tiszeker Ágnest, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetőjét kérdezte a dopping hazai elterjedtségéről a lap.

Az erő fokozására sokan az anabolikus szteroidok mellett növekedési hormont használnak, ami az izomzat nagyságát is látványosan fokozza.

– Testépítőoldalakon gyakran tesznek fel egymásnak a sportolók kérdéseket a növekedési hormonnal kapcsolatban, általánosan elterjedt a használata – idézik Tiszeker Ágnest. – A népszerűségét nagymértékben fokozza, hogy nehéz kimutatni a szervezetben, ennek következtében nemcsak a hobbisportban, hanem az élsportban is rendkívül gyakori a megjelenése, hiszen jelentősen növeli az izomerőt.

Alapos gyanúról akkor lehet beszélni, ha hirtelen megváltoznak a test méretei, az izomtömeg vagy a testzsírösszetétel, de a mellékhatások sem maradnak el: a fejkörméret megváltozása, a járomcsont és a szemöldökcsont megvastagodása, vagy éppen a fül, a kéz és a láb növekedése. De a doktornő hangsúlyozta, a külső megjelenés változása alapján kizárólag csak gyanút lehet megfogalmazni.

A tragédiát a következmények jelentik. Ez a szer ugyanis nemcsak a harántcsíkolt izomzatot, hanem a szívizom méretét is radikálisan növeli, a szívet oxigénnel ellátó, a működését biztosító koszorúerek viszont nem tudják ezzel tartani a lépést. Ritmuszavarhoz, szívinfarktushoz és hirtelen szívhalálhoz vezethet a növekedési hormon, hoszszú távú hatásként pedig magas vérnyomást, cukorbetegséget okozhat – olvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink