hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Nőttek a befizetések az önkéntes pénztárakban

A Pénztárszövetség adatai szerint az önkéntes egészségpénztárakba 11,9 százalékkal többet, 9,7 milliárd forintot fizettek be eddig az idén mint tavaly.

A harmadik negyedévben az önkéntes nyugdíjpénztárak tagdíjbevétele 12 százalékkal nőtt, és 23,6 milliárd forintot tett ki. A harmadik negyedévben az önkéntes egészségpénztárakba 11,9 százalékkal többet, 9,7 milliárd forintot fizettek be, ezen belül a tagok egyéni befizetése 13,5 százalékkal bővült, 5,5 milliárd forintot tett ki, a munkáltatói hozzájárulás 4,2 milliárd forinton stagnált a harmadik negyedévben – mondta Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (Pénztárszövetség) elnöke szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

A harmadik negyedévben az egészségpénztáraknál a szolgáltatásokra 10,8 milliárd forintot fizettek ki. Az egészségpénztárba az egyéni tagdíjbefizetés 15,8 milliárd forint volt, 21 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában, a munkáltatók 12,2 milliárd forintot fizetettek be, ami 2 százalékkal elmarad az előző év azonos időszakához képest – mutatott rá a Pénztárszövetség elnöke. Az idén január és szeptember között az egészségpénztárak 33,7 milliárd forintot, a nyugdíjpénztárak 52,9 milliárd forintot fizettek ki.

Az egyéni befizetések aránya meghaladja a munkáltatói hozzájárulást. Arra számítanak, hogy a 20 százalékos, akár 150 ezer forintos évi adókedvezmény lehetősége az év végén további befizetés növekedést generál, és becslések szerint az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések az év végére elérhetik a 114 milliárd forintot is, az egészségpénztárnál pedig a 47 milliárd forintot.

A kedden elfogadott jövő évi adócsomag szektorra gyakorolt hatását Kravalik Gábor úgy látja, a munkáltatói pénztári hozzájárulás nyújtása a munkavállalónak még mindig kedvezőbb, mint ha azt az összeget bérként adnák oda a dolgozónak. Ez azt mutatja, hogy az önkéntes nyugdíj-, és egészségpénztári munkáltatói befizetés továbbra is tud humánpolitikai célokat szolgálni.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink