hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Normális bevételi lehetőségre van szükség

Egyelőre csak találgatásokba tudnak bocsátkozni az egészségügy szereplői, ha a magán- és közellátás szétválasztását illetően, írja a Weborvos.

Bár transzparens, de nem a legjobb megoldás, hogy a szabad klinikai kapacitásaikat eladják egy cégnek, fogalmazott a Weborvos szerint Fendler Judit a Portfolio magánegészségügyi konferenciáján. A Szegedi Tudományegyetem kancellárja optimistának tűnt, ugyanis szerinte a kormány nem tiltani akar, hanem jogilag rendezné, hogy a TVK feletti szabad kapacitásaikkal mit kezdjenek az állami intézmények. Úgy vélte, azért kell megteremteni az állami intézmények normális bevételi lehetőségeit, mert ez biztosíthatja az esélyegyenlőséget, az egyenlő hozzáférést, majd megjegyezte: a legjobb orvosok még mindig az állami ellátásban vannak.

Hall innen-onnan híreket, de hogy mi fog megvalósulni, azt nem tudja, vette át a szót Ficzere Andrea, az Uzsoki Kórház főigazgatója. Ők mindenesetre folytatni szeretnék a náluk jól bevált gyakorlatot, miszerint szabad kapacitásaik terhére magánellátást nyújtanak. Ha erre nem lesz lehetőségük, akkor a fizetőképes betegek a magán egészségügybe fognak átmenni, míg a fizetős ellátás terheit nem vállalók hálapénzt fizetve az állami rendszerben maradnak. Vagyis, mutatott rá, butaság lenne ez a lépés, nem fogja elérni a célját: megmarad a hálapénz, erősödik a magánellátás, s fokozódik a munkaerőhiány, mivel a két rendszerre nincs elegendő orvos, szakdolgozó.

Inkább közelíteni kellene az egyiket a másikhoz, inspiráló versenyhelyzetet teremteni, hiszen az állami kórházban végzett fizetős ellátás és a magánellátóé között nem lehet különbséget tenni, mondta Kovács Antal. A Da Vinci Magánklinika ügyvezető igazgatója szerint a legnagyobb kihívás megtartani a munkaerőt, s visszautasította azt a vélekedést, miszerint a magánellátás le akarja fölözni a közellátást.

Valami megmozdult a döntéshozói oldalon Leitner György, az Affidea Magyarország vezérigazgatója szerint, ám ha nem is tudják értelmezni a kormányzati szándékot, az biztos, hogy teljességgel értelmetlen párhuzamos kapacitásokat létrehozni a szektorok radikális szétválasztásával. Fontosnak tartotta mindkét területen a transzparenciát, s szerinte támogatandó, hogy állami egészségügyi szolgáltatások magánkézbe kerüljenek, amihez vagy co-paymentre, vagy új biztosítási konstrukciókra lenne szükség.

Kérdés, jobb egészségügyet teremt-e, ha a két szektor verseny egymással.

(forrás: WebOrvos)
hirdetés

Könyveink