hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Non-doktorok: nem vehetnek át orvosi feladatokat!

Válaszra váró kérdéseket vetett fel, és külföldi tapasztalatokat osztott meg az Orvosok Lapja a non-doktori rendszerről, amelyeket a mok.hu idéz.

Téves elképzelés, miszerint ezzel az új foglalkozással a hiányzó orvosokat pótolni lehetne! Megkönnyítik ugyan a munkájukat, tehermentesítik őket, de nem vehetnek át orvosi feladatokat. Német kimutatás szerint az új munkaerő financiálisan nem könnyít az egészségügy kiadásain írta az Orvosok Lapja legfrissebb számában publikált cikkében dr. Gaál Csaba emeritus, akit a mok.hu idéz.

Egyes tevékenységek eddig is delegálhatók voltak jól képzett nővérek felé: vérvétel, vénakanül létesítése, infúzió bekötése, RR-mérés, dokumentáció. Elgondolkoztató alternatíva az osztályon az emelkedett szintű nővéri vagy ápolói képzés alkalmazása, akik ezeket a munkákat elvégeznék csakúgy, mint a speciális képzés utáni sebkezeléseket. Ahogyan a német példa mutatja, főként a műtői tevékenységben teljesednek ki az új képzésben részesültek. Itteni feladataik sokrétűek, nem részletezem…

Nem kevesen ellenzik az új munkakört vagy legalábbis fontolóra veszik a kiképzettek tevékenységének szűkítését a korábbi elképzelésekkel szemben. Német orvosok között végzett felmérés alapján 50 százalékuk úgy véli, hogy negatívan befolyásolhatják az orvosképzést, hiszen a medikusoknak és a leendő szakorvosoknak is el kell sajátítani azokat a gyakorlati ismereteket, melyeket ezek az asszisztensek végeznek. Azaz konkurenciát jelenthetnek az orvosképzésben... Valóban átvehetik ugyan a műtéteknél a második (ritkán az első) asszisztens szerepét (szükség esetén korábban is előfordult, hogy nővért kellett kampótartáshoz beosztani!), ezekben az esetekben azonban tulajdonképpen a leendő szakorvosok helyett állnak ott, akik viszont sokat profitálhatnának a beavatkozásokból, különösen akkor, ha az operatőr egyben oktat is, ami elvárható lenne! Az asszisztálás hozzá tartozik a (szak)orvosképzéshez!

Angol nyelvterületen az osztályos műtétek felvilágosítását ezek az asszisztensek végzik. Az Ambuláns Sebészet Nemzetközi Társasága szerint a felvilágosítást arra kiképzett nővér is megteheti. Véleményem (és a német gyakorlat szerint is) ez az álláspont elfogadhatatlan, ez ugyanis az orvos kötelessége! Nem delegálható az olyan teljesítmény, ami egyértelműen orvosi ismereteket feltételez – ide sorolható a betegfelvilágosítás is. Ne feledjük, hogy a legtöbb jogi következmény éppen a nem kielégítő és mindenre kiterjedő betegtájékoztatásból adódik.

hirdetés

Könyveink