hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Nő az egészségtudatosság

Lassan, de nő az egészségtudatosság, a cégek egy része is határozottan igyekszik a fogyasztói kultúra tudatos alakítására, közölte az Infostart.

A KSH 2018-as felmérése szerint hazánk lakosságának 59,5 százaléka ítélte meg egészségét jónak vagy nagyon jónak, az EU átlag 67,4 százalékával szemben. A jóllét egyik alapköve a mozgás: ma már itthon is sokkal több időt töltünk mozgással, különösen, akik ülő vagy álló munkát végeznek. A kevés mozgással járó foglalkozást végzők 58 százaléka heti rendszerességgel mozog, 50 százalékuk pedig legalább hetente négy órát mozgással tölt. Kevesebb testmozgást végeznek a munkahelyükön kívül azok, akik munkavégzés közben is sokat mozognak.

Az egészséges táplálkozás szerepe is felértékelődött, a 16 éves és idősebb lakosság 40 százaléka fogyaszt naponta gyümölcsöt, 30 százaléka friss zöldséget vagy salátát.

Az egészséges életmódhoz jelentősen hozzájárul az alkoholfogyasztás módosulása is. Az adatok szerint itthon a szeszesital-kínálat szerkezetében 2016-ban nem történt túl nagy változás a korábbi évekhez képest. Továbbra is a sör képviselte a legnagyobb, 35 százalékos részarányt, ezt követték 34 százalékkal az égetett szeszes italok. A harmadik legjelentősebb a rangsorban a bor.

A WHO legutóbbi tanulmányai, köztük egy 28 országot vizsgáló nemzetközi helyzetjelentés szerint csökkent az alkoholfogyasztás a világban és Európában is. Míg 2010-ben az európai népesség 34 százaléka 30 nap alatt legalább egy alkalommal súlyos mértékben fogyasztott alkoholt, addig 2016-ra ez a szám 29 százalékra csökkent. A Heavy Episodic Drinking, azaz a súlyos, alkalomszerű ivás aránya pedig 14,5 százalékkal mérséklődött.

Európa-szerte pedig az alkoholhoz kötődő DALYs (Disability Adjusted Life Years), azaz az egészségkárosodással járó tünetek mutatója 100 000 főre vonatkoztatva, 23 százalékkal lett kevesebb. Ezzel arányosan csökkent az alkohollal összefüggő halálozási arány is, 100 000 főre kimutatva összesen 25 százalékkal. Míg 2010-ben 100 000 főre nézve az alkoholfogyasztásnak tulajdonítható halálesetek száma 84,1 volt, 2016-ban már 62,8.

További részletek

(forrás: Infostart)
hirdetés

Könyveink