hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Nő a tinédzserkorú anyák száma

Hazánkban még mindig magas a tizennyolc év alatti terhes lányok aránya, az újszülöttek 6 százalékát kamaszkorú anya hozza világra, írja az NLCafé.

2016-ban 6098 gyerek született tinédzserkorú anyától, és 4076 abortuszt hajtottak végre, azaz összesen tízezernél is több kamaszlány lett várandós, derül ki az NLCafé összeállításából.

Az Eurostat adatai szerint az Európai Unióban ennél csak Romániában és Bulgáriában szülnek nagyobb arányban a serdülők. Ráadásul 2015-ben 79 baba anyukája 14 évnél is fiatalabb volt. A korai terhességeknek számos egészségi kockázatuk van az anya és a baba számára is. Gyakoribb a koraszülés, az alacsonyabb szülési súly, a toxémia, a különböző egészségi komplikációk, a magzati halálozás.

Az abortusz a jobban szituáltak választása, akik szeretnék folytatni a tanulást, az ő családi hátterük, demográfiai jellemzőik nem térnek el az átlagtól. Természetesen a beavatkozásnak megvan az egészségi és lelki kockázata, traumát jelenthet a fiatalnak. Akik a gyermek kihordása mellett döntenek, azok általában rosszabb vagy marginális szociális helyzetűek. Ha megszületett a csecsemő, akkor is többféle lehetőség létezik: a kamaszlány vagy a családja neveli fel, örökbe adják vagy a gyermekvédelembe kerül.

A jelen magyar terhesgondozás egyik paradoxona, hogy a krízisben levő nőnek kell segítséget kérnie, miközben ő erre esetleg képtelen. Ezért a védőnői rendszernek fokozottan oda kellene figyelnie az első babájukat váró fiatal anyákra – gyakran ekkor dől el, hogy a család meg tud-e állni a lejtőn, vagy pár év múlva már megoldhatatlan problémahalmazt görget maga előtt, amire esetleg csak a gyerek, gyerekek kiemelésével tud reagálni a rendszer.

„A tinédzser anyák gyermekei alacsonyabb súllyal születnek, kisebb arányban járnak óvodába, nagyobb eséllyel morzsolódnak le az iskolában, vállalnak maguk is korán gyereket, és rosszabb munkaerőpiaci státusba kerülnek” – hangsúlyozta a generációkon átöröklődő károkat Elek Zsuzsanna Réka, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontja Gyerekesély kutatócsoportjának munkatársa.

A kutató egybevetette az elmúlt évek magyarországi adatait a korai iskolaelhagyásról és a tinédzserek által szült újszülöttekről. Az iskolából idő előtt lemorzsolódók aránya 2010-ig folyamatosan csökkent, azóta azonban ismét növekszik, és 2016-ban elérte az egy évtizeddel korábbi szintet. Hasonló tendenciát mutat a serdülők általi szülések száma, ez a 2010-es mélypont után szintén nekilódult, és ma magasabb, mint 2006-ban.

(forrás: Nők Lapja Café)
hirdetés

Könyveink