hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Nincsen szükség a nyugdíjas orvosokra?

Immár két hónapja nem kap nyugdíjpótló ellátást a közkórházakban dolgozó idős orvosok egy része a Népszava szerint.

Az egészségügyben a nyugdíjas korú orvosok és szakdolgozók továbbfoglalkoztatására is kizárólag akkor kerülhet sor, ha a munkáltatójuk előzetes kormányzati hozzájárulást szerez. Ha ez sikerült, akkor a nyugdíj helyett az azzal megegyező összegű jövedelemkiegészítést fizet az idősebb közalkalmazottainak. A rendszerben dolgozó mintegy 17 ezer közalkalmazott gyógyító közül 5-6 ezren dolgoznak úgy, hogy megkapják a közalkalmazotti bérüket, és mellé a nyugdíjuk helyett járó nyugdíjpótló jövedelemkiegészítést. Ez utóbbit azonban június óta főként azoknak az orvosnak nem fizették ki, akiknek idén járt le a három évre szóló engedélyük. Ezt ugyan a szükségesnél hetekkel később megkapták, de a munkabér mellé járó nyugdíjpótló ellátást nem.

Ettől az évtől a nyugdíj mellett dolgozó munkavállalóknak nem csak kormányzati továbbfoglalkoztatási engedélyre van szükségük a járandóságuk folyósításához, hanem be kell nyújtaniuk a munkáltatójuknak az időskori ellátás megállapításáról szóló legfrissebb és eredeti határozatot egyaránt. Az új adatvédelmi szabályok miatt ezt a munkáltató hivatalból csak akkor kérheti, ha arra az érintettől felhatalmazást kap.  Kiderült: a nyugdíj mellett dolgozó orvosok jó része azért sem tudta a friss határozatot időben eljuttatni a munkáltatójához, mert az elmúlt másfél évben csak annak korrigálták a törvényben meghatározott félszázalékkal az előző évi jövedelme után a nyugdíját, aki ezt külön kérvényezte. A korábbi években ezt a korrekciót a nyugdíjfolyósító automatikusan elvégezte. A változásról viszont a legtöbben nem értesültek. Így tehát nemcsak a pénzüket nem kapták meg, de sokaknál az automatikus emelés is elmaradt.

A Népszavának sem a humán tárcát, sem a Magyar Államkincstárt nem sikerült az ügyben szóra bírni több heti levelezéssel sem. Választ csak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől kaptunk. A hivatal azt írta: nyilvántartásuk alapján a munkáltatók mindösszesen 939 fő után igényelték meg a törvényben előírt 0,5 százalékos nyugdíjnövelés összegét, amelyet 2019. augusztus első napján utalványoztak.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink