hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Nincs ingyen szűrés a NAV szerint

Tájékoztatót adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) arról, hogy milyen esetekben adhatnak a cégek adómentesen betegségbiztosítást, írja Az én pénzem.

A magyarok 15 százaléka rendelkezik privát egészségbiztosítással – állapította meg korábban reprezentatív felmérése alapján az egyik biztosító. Az Az én pénzem most arról ír, hogy a A NAV frissen kiadott tájékoztatójában azt hangsúlyozzák: ha a biztosítási díj – eltekintve a közreműködők adminisztrációs költségétől és hasznától – valójában csak a jelentős értékű szűrővizsgálatokat ellentételezi, akkor a betegségbiztosítási szerződés „színlelt biztosítási jogviszony létrehozására irányul”.

Ha a munkáltató olyan szerződés alapján fizeti ki a díjat, amelyben nem vagy csak alig van kockázati elem, akkor a kifizetett összeget az adóhatóság nem tekinti adómentes juttatásnak. A díj adókötelezettségét – olvasható a tájékoztatóban – a kifizető és a magánszemély között fennálló jogviszony és a szerzés körülményei alapján kell megállapítani. Munkaviszony esetén tehát a díj munkaviszonyból származó jövedelemnek minősülhet

A NAV egyébként kifejezetten nevesíti azokat a biztosítási konstrukciókat, amelyek az úgynevezett menedzserszűrések finanszírozására nyújtanak „adókímélő” lehetőséget. Azt azonban az adóhatóság is elismeri, hogy a betegségbiztosításhoz szervesen hozzátartoznak a szűrővizsgálatok. Ez az adóhatóság szerint mintegy kármegelőzési vagy kárenyhítési funkciónak tekinthető.

Mint nyomatékosítják: egy betegségbiztosítás esetében szűrővizsgálat formájában a biztosított magánszemély nem kap semmilyen „ingyenes juttatást” a biztosítótól, lévén hogy a kalkulált biztosítási díj értelemszerűen e vizsgálatokra is fedezetet nyújt. Ha a biztosítás – tartalma szerint betegségbiztosítás, akkor annak díja abban az esetben is adómentes, ha a biztosító, illetve az egészségügyi szolgáltató a rá vonatkozó protokollok alapján időszakonként elvégzi a biztosítottak említett szűrővizsgálatát.

(forrás: Az én pénzem)
hirdetés

Könyveink