hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Nemi bajok: színesedett a paletta

Akár köhögés vagy szemgyulladás is utalhat nemi betegségre – hívja fel a figyelmet Nagy Károly egyetemi tanár a Semmelweis Egyetem honlapján e fajtáiban is gyarapodó fertőzéscsaládra.

Nemcsak a nemi betegek, hanem a nemi betegségek száma is növekszik: mára hatszor annyi vírus, baktérium és gomba okoz fertőzést, mint néhány évtizede – idézik dr. Nagy Károlyt, a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézet egyetemi tanárát. Ráadásul van olyan fertőzés, ami évekig tünetmentes, de akár köhögés vagy szemgyulladás is utalhat nemi betegségre.

Nem feltétlenül szükséges az egyéjszakás kaland után mindenkinek kivizsgáltatnia magát, ám az együttlétet követő két hétben fokozottan figyeljenek a tünetekre, mert a legtöbb nemi betegség tünetei ennyi idő alatt jelentkeznek. Ha viszketés, folyás, illetve kiütések jelennek meg a nemi szerven, mindenképp orvoshoz kell fordulni, ám vannak szexuális úton terjedő betegségek, amelyek nem feltétlenül csak a nemi szerven okoznak elváltozásokat – hangsúlyozza dr. Nagy Károly. A szem gyulladása például chlamydiára, a koordinációs problémák és a megduzzadt nyirokcsomók szifiliszre, a láz herpeszvírusra, a köhögés és a homályos látás pedig akár AIDS-re is utalhat. Előfordul, hogy a tünetek egy része egy időre elmúlik, majd hónapokkal, vagy akár évekkel később visszatér, ám addigra sokkal nehezebb a kezelés, gyógyítás. A betegek ráadásul tünetmentes állapotban is fertőznek, ezért úgy adhatják tovább a betegséget, hogy nem is tudnak róla – olvasható a semmelweis.hu-n.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
hirdetés

Könyveink