hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Nem végleges az ügyeleti rend átalakítása sem

Átalakítják Hajdú-Biharban az orvosi ügyeleti pilotot, amire az országos rendszer újraszervezését alapozták volna – tudta meg a Népszava.

Minden megyében egy hónap felkészülési időt kapnak a polgárok az új orvosi ügyeleti rendszer bevezetése előtt – ezt ígérte a Népszava érdeklődésére az Országos Mentőszolgálat. Fokozatosan fogják bevezetni az új rendszert, de azt nem árulták el, hogy milyen sorrendben. Megyénként haladnak, és 2023 végéig mindenhol áttérnek, kivéve Budapestet. Mint írták: „A vármegyék bekapcsolódási sorrendjét és a kapcsolódó folyamatokat részletes terv tartalmazza, ami az adminisztratív folyamatok függvényében még változhat.” Azt azonban megígérték, hogy a belügyminiszter 30 nappal korábban tudatja, hogy éppen melyik vármegyén lesz a sor.

Az Országos Mentőszolgálat válasza szerint a Hajdú-Bihar megyei modellprogram igazolta az egységes, OMSZ által koordinált ügyeleti rendszer előnyeit. Ugyanakkor szakemberek már korábban szóvá tették, hogy ennek a pilotnak a részletes, nyilvános értékelés nem történt meg, az adati nem hozzáférhetőek. Egyúttal arra is emlékeztettek, hogy a hajdú-bihari kísérletben az OMSZ egyedül látta el az ügyeleti feladatokat és meg sem próbálták a háziorvosok bevonását ebbe a feladatba. Tehát a most bevezetendő új rendszert a gyakorlatban még sehol sem tesztelték.

A lapnak több hajdú-bihari háziorvos is azt mondta: mindenféle szóbeszédet hallani, de konkrétumról senki nem tud semmit, még azok a háziorvosok sem, akik szerződéses formában most is részt vesznek a mentők másfél éve zajló pilotjában.

Január végéig meghosszabbították a OMSZ Hajdú-Bihar vármegyei próbaprogramját – mondta a megyében háziorvosként praktizáló Szabad Zoltán, aki egyben a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke. Hozzátette: őt meglepte, hogy ebben a megyében is váltanak és megint új ügyeleti rendszert léptetnek majd életbe. Az átalakítás egyik súlyos problémájának ítélte, hogy sem a feladatot ellátó háziorvosok, sem a páciensek nem tudnak még semmit arról, hogy néhány hét múlva mi történhet, hogyan fordulhatnak segítségért baj esetén. 

Úgy tudja: a megye a pilotprogamban működtetett 24 ügyeleti pontjából az átalakítás után mindössze 10 olyan marad, ahol délután négytől este tízig lesz orvos. Este tíztől reggel nyolcig pedig csak öt helyen érhető majd el gyógyító. Ha az eddig kiszivárgott hírek igazak, akkor például a 30 ezer ember által lakott Hajdúböszörményben csak este tízig lesz elérhető az orvos, éjszaka már nem.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink