hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Nem tudni, mennyi műtét maradt el, de a várólisták hossza aggasztó

Fogalmuk sincs az állami szerveknek arról, hogy a járványhelyzet miatt hány elmaradt műtét torlódott fel az egészségügyben. A több ezer halasztott beavatkozásra csak a várólisták növekedéséből lehet következtetni. A hvg.hu írása.

A Covid-világjárvány tavaly tavaszi, magyarországi kitörése óta mintegy 9–10 hónapnyi műtétikapacitás-kiesés jött össze a hazai egészségügyben, de azt nem tudni pontosan, hány, előre tervezhető műtét maradt el ez idő alatt. Az illetékes állami szerveknek erről látszólag fogalmuk sincs: vagy tényleg nem rendelkeznek erről konkrét adattal, vagy nem akarják elárulni. Kitartóan próbáltuk megtudni, hogy a legóvatosabb szakmai becslések szerint is több ezerre tehető elmaradt műtét pontosan mennyi is, de nem jártunk sikerrel. Először az egészségügyért is felelős Emberi Erőforrások Minisztériumához fordultunk közérdekű adatigényléssel, de ott 15 nap után közölték, hogy e témában “tárcánk nyilvántartási kötelezettséggel nem bír, így az Ön által kért adatokkal nem rendelkezik”.

Ezután a várólistákról folyamatosan frissülő, nyilvános adatokat közlő Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz (NEAK) fordultunk ugyanazzal a kérdéssel: “Hány darab tervezhető műtét maradt el országosan a koronavírus-járvány okán elrendelt kényszerű leállások miatt 2020. március 16-a és 2021. május 13-a között?” A NEAK újabb 15 nap után válaszolt, és ebből kiderült, hogy nekik elvileg vannak adataik, de mégse küldték el, mert “bizonyos műtéti csoportok esetében a tervezhető és nem tervezhető minősítés elhatárolása nem egyértelmű”. Jeleztük, hogy ettől még várjuk az adatokat, mivel úgy gondoltuk, nagyságrendileg az is segít eligazodni a kérdésben, ha az egyértelműen elhatárolható esetek számát látjuk. Újabb 18 nap elteltével a NEAK válaszában meglepő módon azzal állt elő, hogy már semmilyen adatuk nincs. Azt írták: "Nincs adatunk arra vonatkozóan, hogy a kórházi műtéti tervezés során pontosan hány elmaradt műtét van, mivel a nem elvégzett ellátásokat a szolgáltatók nem jelentik felénk."

A NEAK válasza nemcsak azért meglepő, mert néhány héttel korábban még arra utaltak, hogy vannak ilyen adataik, csak nem feltétlenül pontosak minden műtéti csoportnál, hanem azért is, mert tavaly júliusban még úgy tűnt, egész pontosan tisztában voltak az elmaradt műtétek számával. Legalábbis július közepén – miután az első járványhullám elmúltával a nyáron egy ideje ismét végeztek elektív műtéteket – készségesen válaszoltak a Népszava kérdésére, és közölték, hogy a saját adataik alapján a járvány miatt elmaradt operációk 80 százalékát már behozták az egészségügyi intézmények. Ezután persze ismét feltorlódtak a műtétre várók, mivel november 10-től az egyre több covidos beteg miatt ismét elrendelték a nem életmentő műtétek halasztását, az ilyen operációkat pedig csak idén májusban engedélyezték újra.

Pontos, hivatalos adat hiányában csak az egyre hosszabbra nyúló várólistákból következtethetünk arra, hogy mennyi műtét maradhatott el a kieső időben, mennyit kellene behoznia a Covid harmadik hullámában kimerült egészségügyi ellátórendszernek. A NEAK nyilvános várólista-adatbázisa szinte minden műtétcsoportnál lényegesen megnőtt várakozási időt és jelentős “sorban állást”, vagyis nagyszámú, feltorlódott beteget jelez.

A teljes cikket ITT olvashatja

Copyright: blueringmedia / 123RF Stock fotó-archív
Copyright: blueringmedia / 123RF Stock fotó-archív

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink