hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Nem tudni, bezár-e negyven kórház

A Magyar Államkincstár több napja nem reagál a Népszava érdeklődésünkre, miszerint értesítették-e az intézményeket, hogy a keretüket túllépőktől nem fogadnak be számlát.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ a lap múlt pénteki cikkére reagáló közleményében csak azt írta, hogy nem zárnak be kórházakat, arra ugyanakkor nem tértek ki, hogy ezt hogyan kerülik el. Az ügyben azóta nyilatkozó kormányzati tisztviselők is csak azt mantrázták: az állam biztosítja a kórházak működését, ám azt eddig még egyikük sem árulta el, hogy miként kívánják föloldani a maguk teremtette csapdahelyzetet.

A Népszava úgy tudja, hogy a kórházvezetők szerint két módon lehet elkerülni az eladósodott kórházaknál a betegellátás szünetel tábla kifüggesztését: vagy megemelik az elkölthető keretüket, vagy vissza kell kapniuk a Pénzügyminisztérium által korábban biztosított speciális mentességüket.

– Hivatalosan még senki sem értesítette az intézményvezetőket arról, hogy mi lesz, vagy hogy kapott-e az ágazat további fölmentést – mondta az egyik főigazgató. Hozzátette: akár így, akár úgy, az intézményvezetők mindenképp megsértik a gazdálkodásról szóló, vagy az ellátási kötelezettségről szóló szabályokat. Míg az előbbi esetében gazdasági bűntettért, az utóbbi esetében foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésért vonhatók kérdőre a bíróságon. Mint mondta: ő jelenleg négy kórházzal kapcsolatban hallotta csak, hogy nincs adósságuk, ebből kettőt az onkológiai ellátásokból keletkező nyeresége tart egyensúlyban. A másik kettőnek nincs traumatológiai, illetve olyan sürgősségi ellátása, ami tervezhetetlenül termeli a költségeket.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink