hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A NEAK intézheti a hazaszállítást külföldről

Nem tudják hazahozni a sérültet

Kómában fekszik egy bulgáriai kórházban egy 19 éves szegedi lány, szülei három hete nem tudják elérni, hogy hazahozhassák, írja a Délmagyar.

A bolgár orvosok nem kommunikálnak sem a szülőkkel, sem az egészségbiztosítóval, de még a lányt fogadni kész szegedi klinikával sem – számolt be a Délmagyar.

Burkus Sándor, a szegedi édesapa immár két és fél hete küzd azért, hogy a baleset miatt kómában lévő, 19 éves Vanessza gyógyulását biztos kezekben tudhassa, ám Bulgáriában ragadtak, és csak magukra számíthatnak. Vanessza édesapja és édesanyja azonnal Bulgáriába utazott, azóta is kint vannak. Az eltelt hetekben azonban szinte semmire nem jutottak: lényegében csak falakba ütköznek. – Kiérve a kórházba kiderült, hogy az orvosok nem beszélnek angolul, így kézzel-lábbal mutogatva próbáltuk kideríteni, hol van a lányunk. Közölték ugyanis, hogy náluk nincs. Az orvosok sem a magyar, sem a tiszteletbeli bolgár konzullal nem voltak hajlandók telefonon beszélni. Hosszú időbe telt, mire kiderült, hogy iratok nélkül Alexandra néven, „magyar autóbalesetes" megjelöléssel regisztrálták.

A szegedi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet vezetője a szülőktől már tud az esetről és fogadná is a lányt, ám ehhez szüksége lenne az állapotát igazoló papírokra és egy friss CT-re. Azokat azonban a burgaszi kórházból nem küldik, és nem is hajlandók felvenni a kapcsolatot a szegedi professzorral. Ugyanígy az egészségbiztosító sem kapta még meg a szükséges dokumentumokat, a család pedig nem érti, mire várnak.

Az atv.hu megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, és megkérdezték, hogy milyen lépéseket kívánnak tenni az ügy rendezése érdekében. A tárca válasza:

„Munkatársaink többször egyeztettek a kórházzal és a főorvossal is. Külképviseletünk folyamatosan a hozzátartozók rendelkezésére áll, segíti a kapcsolatfelvételt, kollégáink természetesen a tolmácsolásban is segítettek. A külképviseletnek azonban arra nincs lehetősége, hogy egy munkatárs folyamatosan a kórházban legyen.  Kollégáink rendszeresen érdeklődtek a lány állapotáról, majd tájékoztatták az édesapát, az időközi zárójelentés szakmai fordíttatását is elvégezték.

A balesetet szenvedett magyar állampolgárok hazaszállítását a sérült biztosítója, illetve EU tagországokon belül a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap végzi. A nagykövetség nem kérheti a sérült hazaszállítását, azt csak az itthoni biztosító, a NEA vagy a hozzátartozó kérheti. A kormány nem vállalhatja a hazaszállítást, ez kizárólag a biztosító (ez lehet a NEA is) hatásköre, ők mondják meg hogyan és milyen feltételekkel vállalják ezt a feladatot és annak költségeit. Ez minden esetben szigorúan orvosi kérdés. A burgaszi és a szegedi kórház közti egyeztetést a követség igyekszik segíteni. A szegedi kórházzal az édesapa tartja a kapcsolatot.

(forrás: Délmagyar, ATV)
hirdetés

Könyveink