hirdetés
2019. november. 22., péntek - Cecília.
hirdetés

Nem szedhet térítési díjat az Albert Schweitzer Kórház

Utasította az Emberi Erőforrások Minisztériuma a hatvani Albert Schweitzer Kórházat, hogy vonja vissza a térítési díjat.

hirdetés

A hatvani Albert Schweitzer Kórház és Rendelőintézet az intézmény térítési díjszabályzatának módosítását kérte a fenntartótól. A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet a díjkiszabást nem engedélyezte, az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársággal egyeztetve utasította a kórházat, hogy intézkedését vonja vissza.

Mint az az egészségügyért felelős államtitkárság lapunkhoz eljuttatott közleményéből kiderül, az ügyben egyértelmű szabályozást tartanak szükségesnek. Amíg ez nem történik meg, s a jogszabályi környezet értelmezése félreértésekre adhat okot, addig a szaktárca felhívja a kórházak figyelmét arra, hogy ilyen intézkedést ne tegyenek.

Nemrégiben a szoljon.hu cikke alapján számoltunk be arról, hogy a lényegében vizitdíjként megjelenő térítési díjat intézményi hatáskörben vezették be a kötelező ellátási területen kívülről érkező betegek számára, a kórház adminisztrációs költségeinek kompenzálására.

A lapnak egy jászsági olvasó jelezte, hogy háziorvosi beutalással a hatvani kórház rendelőintézetében vizsgálták meg panaszát, majd a vizsgálatot követően ezer forintos térítési díjat kellett fizetnie. A betegnél volt pénz, tehát a díj kifizetése nem jelentett problémát, ugyanakkor nem volt információja arról, hogy a vizsgálat térítésköteles.

Az eset kapcsán a hatvani Albert Schweitzer Kórház – Rendelőintézet vezetője, dr. Stankovics Éva főigazgató közölte: a betegnek joga, hogy ne a területileg illetékes kórházat válassza, ebben az esetben a háziorvosnak fel kell vennie a kapcsolatot az érintett egészségügyi intézménnyel. Kiemelte, hogy ebben az esetben a fogadó intézménynek – az illetékességi területen kívülről érkező beteg ellátásakor – plusz kiadása keletkezik. A hatvani kórház esetében ezen plusz költségek olyan mértékűvé váltak, amit már nem tudnak kigazdálkodni a működésre kapott finanszírozásukból.

– Mivel ez a többletkiadás elsősorban adminisztrációs jellegű költségekből tevődik össze – fogalmazott dr. Stankovics Éva –, így 2014. augusztus 1-től úgy döntött a kórház vezetése, hogy ezen, egyéb úton meg nem térülő kiadások fedezetéül egy egyszeri adminisztrációs díjat vezet be, amelyet a betegnek kell megfizetnie.

Az államtitkárság közleménye nem sokkal az Önkományzati Egészségügyi Napok konferenciát követően látott napvilágot, ahol Zombor Gábor államtitkár a többi közt arról beszélt, hogy egyik első lépésként azt a rendelkezést kell felszámolni, amelyik bünteti azokat az intézményeket, amelyek nagy számban fogadnak területen kívülről érkező betegeket. Nem véletlen, hogy egyetlen intézmény sem alkalmazza azt a lehetőséget, amivel maximum 100 ezer forintig megfizettethetné a szabad intézmény-, illetve orvosválasztást, hiszen ugyanezt az összeget az egészségpénztár levonja az adott beteg ellátásáért utalt összegből.  E büntető jellegű szankciónak ki kell kerülnie a rendszerből, szögezte le akkor az államtitkár.

 

MedicalOnline
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink