hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Nem orvosi probléma a hasban felejtett törlőkendő

Ha 30–60 ágyra csak egy nővér jut, akkor valószínű, hogy ki fog alakulni a felfekvés vagy sebfertőzés, vagy más nem várt esemény. Ez nem orvosi probléma, a rendszer a hibás – mondta az Origónak Belicza Éva, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ Betegbiztonsági Tanszéki Csoportjának vezetője.

Hogy hogyan néz ki a betegbiztonság Magyarországon, azt csak feltételezni tudjuk, mert egy olyan kutatás, ami ezt kideríthetné, nagyon költséges, és még nem sikerült forrást találni rá. Főleg nemzetközi adatokra hagyatkozunk Magyarországon, és abból próbáljuk megbecsülni az úgynevezett nem várt vagy nemkívánatos események előfordulását a kórházakban és rendelőintézetekben – mondta Belicza Éva.

A betegbiztonságról már 10 éve jelentenek az intézmények Magyarországon is. De a jelentés teljesen anonim és önkéntes alapon működik.

„Mi nem tudjuk, hogy ki jelentette az esetet” – mondta Surján Cecília, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Kar Egészségügyi Menedzserképző Központ betegbiztonsági tanszékcsoport ügyvivő szakértője.

A leggyakrabban jelentett esemény egyébként a betegesés, a felfekvés, a dolgozókat ért tűszúrás és újraélesztés és az egészségügyi dolgozókat ért bántalmazásból is sok van. A betegek eltűnése miatt is van már 56 jelentett esete a rendszernek. 

Amikor elindult a rendszer, hat úgynevezett nem várt eseményről küldhettek adatokat a kórházak és a rendelőintézetek. Ma már 21 jelenthető esemény van, és körülbelül 60 intézmény jelent.

„Van egy ajánlás a kórházak számára. Mégpedig, hogy válasszák ki, hogy melyik esettel van a legtöbb probléma, válasszanak ki egy időszakot, amikor jelentik az eseményeket, majd elemezzék az okokat. Próbálják megszüntetni azokat, és elemezzék újra a helyzeteket, nézzék meg, hogy csökkent-e, vagy nőtt-e a nem várt események száma, változott-e az eseményekhez vezető okok összetétele. 

Szervezeti kultúraváltást kell elérni, és ezzel óriási lépést tehetünk a betegbiztonság javítása érdekében” – mondta Belicza Éva.

A teljes cikk az Origón

(forrás: origo)
hirdetés

Könyveink