hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Nem örülnek a Kúria ítéletének

A hazai járványügyi hatóságok a kórházi fertőzésekről is csak összesített, laikusok által értelmezhetetlen adatsort közölnek. A TASZ most ezt a helyzetet változtathatja meg gyökeresen.

Nem szívesen támogatná konkrét kórházhoz köthető adatsor nyilvánossá tételét Tamás László János, a győri megyei kórház főigazgatója. Ráadásul – szerinte – minél közelebb van az adat az azt közlő intézményhez, annál nagyobb az esélye, hogy beazonosítható a konkrét eset is. Ha pedig ez megtörténik, sérül az adatvédelem. A főigazgató abban is bizonytalan, hogy a betegek képesek-e helyesen értelmezni, ha azt olvassák: az intézményben egyetlen hónap alatt mennyi volt a súlyos véráram-, vagy bélfertőzés.

– Nincs ellenvetésem a kórházi fertőzéses adataink nyilvánossá tétele ellen – mondja határozottan Sásdi Antal, a Péterfy Sándor utcai kórház főigazgatója. Intézményében havonta elemzik a kórházi fertőzésekkel kapcsolatos adatokat, legutóbb két hete volt ilyen értekezlet. Akkor az derült ki: azzal együtt is, hogy náluk van az ország egyetlen szeptikus csontsebészete, az országos átlagnál kevesebb kórházi fertőzést regisztráltak, mutatóik megközelítik az európai-uniós országok eredményeit. Folyamatosan figyelik, elemzik a fertőzések okait, s az így feltárt rendszerhibákat pedig javítják.

Svébis Mihály, a Magyar Kórházszövetség elnöke, a kecskeméti megyei kórház főigazgatója is amiatt aggódik, hogy nem tudni, az adatokat böngészők végül mire következtetnek. Nem volna helyes, ha a közvélemény kórházakat állítana pellengérre – mondja. Hozzáteszi: minden beteg azt hiszi, hogy őt ott a kórházban mindenképpen meg fogják gyógyítani. Nem számolnak azzal, hogy valaki már azzal is óriási kockázatot vállal, ha belép egy ilyen intézménybe. Ezért a kórházban csak a lehető legrövidebb ideig szabad tartózkodni, s ott mindenkinek ügyelnie kell arra, hogy se a személyzettől, se a betegtársaitól ne kapjon el fertőzést. Saját adataik szerint egyébként sok a behurcolt fertőzés, írja a lap.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink