hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Nem lesz klinika a Kenézy

A Kenézy Kórház 2017. január 1-vel került a Debreceni Egyetemhez, az egyetemi kórházi státuszt nyártól, a szenátus döntése után kap.

– Egyetemi kórházként ugyanannyi forrás jut majd az intézménynek, mint korábban, tehát nem a költségcsökkentés a cél, hanem az ellátás hatékonyságának javítása. Az új együttműködésben mindenki megtalálhatja majd a számítását, az egyetemnek bővül a gyakorlati képzési kapacitása, a kórház pedig az ország legnagyobb egészségügyi intézményrendszerének tagja lesz – fogalmazott az egyetem honlapján olvasható beszámoló szerint Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár. Hozzátette: előbb az integrációt irányító testület, majd az egészségügyi irányító testület (EIT) fogja felügyelni a létrejövő intézményt. A nyolctagú testületben helyet kap az egyetem részéről: a rektor, a kancellár, a Klinikai Központ főigazgatója és a Kenézy Kórház főigazgatója, a fenntartó kormányzat részéről: az államtitkárság két delegáltja mellett Széles Diána alpolgármester és Rácz Róbert kormánymegbízott. Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja az integráció aktuális helyzetéről szólva kifejtette: január elsejével a kórház az egyetem fenntartásába került, már megkezdték a helyzetfelmérést.

– A Kenézy Kórház nem lesz klinika – szögezte le Kósa Lajos, az egészségügyi intézmény Debreceni Egyetembe (DE) történő integrációját lehetővé tevő törvénymódosítás egyik benyújtója a kórházban tartott főorvosi-főnővéri tájékoztató értekezleten. Elmondta: hosszú évek óta cél az egységes betegellátás megteremtése Debrecenben, ugyanakkor ezt nem lehet egy egyszerű beolvasztással megoldani, ezért volt szükség hosszú előkészítésre a tavaly októberi jogszabály-módosítás előtt.

– Ez egy speciális kategória, amely kifejezetten az olyan városokban elérhető, amelyek egyaránt rendelkeznek orvosképző egyetemmel és egészségügyi ellátó intézménnyel. Az egyetemi kórház képzési és kutatási feladatokat nem végez, csupán a gyakorlati orvosképzésben vesz részt a progresszivitási szintnek megfelelően – jelentette ki Kósa Lajos.

– Az év elején a Debreceni Egyetem középirányítóként az Állami Egészségügyi Ellátó Központ szerepét vette át. Július 1-jére szeretnénk elérni azt az állapotot, hogy valóban egyetemi kórházzá váljon a Kenézy Kórház, s a Debreceni Egyetem adószáma alatt önálló OEP-szerződési jogosultsággal működő betegellátó intézményként vesz részt a további működésben – tájékoztatott a kancellár. Bács Zoltán megjegyezte: kiemelt szerepe van térítéses képzésnek, hiszen a külföldi hallgatók minden egyes egyetemen elköltött forintjára kétszer annyi városban elköltött pénz jut, így ez a város és a régió erejét, gazdasági jelentőségét is növeli.

Szilvássy Zoltán rektor tájékoztatójában kiemelte: a legfontosabb cél, hogy az új rendszerben tovább emelkedjen az ellátási színvonal, és optimalizálják a betegutakat. Az elkövetkezendő időszak teendői kapcsán elmondta: az egyetemhez hasonlóan, ahol a klinikák igazgatóival és a professzorokkal egyeztettek, a kórházban is valamennyi orvosi diszciplína vezetőivel és a szakorvosokkal is beszélni fognak az új rendszer működésének részleteiről, áttekintik a lehetséges ellátási helyszíneket, a feladatmegosztást, illetve az olyan terveket, mint például a sürgősségi betegellátó klinika létrehozása.

(forrás: Debreceni Egyetem)
hirdetés

Könyveink