hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Nem fontos a magyaroknak a szűrés

Míg Svédországban 90, addig Magyarországon csak 50 százalék körül mozog az emlőszűrésen való részvételi arány. A Napi.hu összeállítása.

Az egészségügyi világszervezet (WHO) adatai szerint a rákos megbetegedések miatt bekövetkezett halálozások 40 százaléka odafigyeléssel megelőzhető lenne, a szükséges szűrővizsgálatok azonban, különböző okok miatt, rendre elmaradnak – hívja fel a figyelmet Gerdán János, a Generali vezetőorvosa a Napi.hu-n.

A Generali kutatása szerint itthon a megkérdezettek jelentős része (28 százaléka) fél a daganatos betegségektől, amelyeket a szív- és érrendszeri betegségek (24 százalék), illetve az agyvérzés, trombózis (22 százalék) követnek. Bár az európai lakosság mindössze a világ népességének egynyolcadát teszi ki, mégis a daganatos esetek közel negyedét itt regisztrálják, évente 3,7 millió új megbetegedéssel. A magyarok Európa élmezőnybe tartoznak, 2013-ban Horvátországgal, Szlovákiával, Szlovéniával, Dániával és Lettországgal együtt a daganatos megbetegedések nálunk okozták a legtöbb halálesetet – 100 000 lakosra vetítve legalább 300 esetben.

A KSH adatai alapján a rosszindulatú daganatos megbetegedések száma az elmúlt másfél évtizedben folyamatosan emelkedett itthon: míg 1999-ben közel 141 ezer ilyen esetről számoltak be, 2015-ben ez már közel 348 ezer volt - ebből közel 146 ezer férfi és több mint 202 ezer nő. A 2014-es európai lakossági egészségfelmérés szerint a megkérdezett nők 60 százaléka vett részt az adott évben mammográfiás vizsgálaton, a szűrővizsgálatra behívott korosztály 11 százaléka azonban még soha nem ment el a vizsgálatra.

Míg Svédországban az emlőszűrésen való részvételi arány megközelíti a 90 százalékot, Magyarországon ez csak 50 százalék körül mozog, szemben a WHO által elvárt érték 70 százalékkal. Hasonlóan nagy a kontraszt a méhnyakrák-szűrésen való részvétel terén is – állítja Szabó Gergő háziorvos.

Az életkorhoz kötött szűrések mellett legalább olyan fontos, hogy akinek a családjában előfordult daganatos megbetegedés, annak az adott rokon megbetegedési életkora előtt évekkel javasolt a vizsgálatok elvégzése – hangsúlyozta Gerdán János. További fontos tényező, hogy akinek életmódja, foglalkozása miatt fokozott a rizikó, szintén panaszoktól, életkortól függetlenül hamarabb jelentkezzen e szűrővizsgálatokra.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink