hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Nem egyeznek a kormány ígért összegei a valóságban utalt bérekkel

Az egészségügyiek a napokban kapják kézhez a januártól esedékes emelt bérüket. A Népszava szerint sokaknak kellemetlen meglepetés lesz.

Az egészségügyiek a napokban kapják kézhez a januártól esedékes emelt bérüket. A szakdolgozók a 21 százalékos emeléssel alapbérként bruttó 40 és 100 ezer forint közötti többletre számíthatnak (képzettségüktől és a munkában eltöltött időtől függően). A pályakezdő orvosok bruttó 138 ezerrel, a legidősebb gyógyítók pedig bruttó 480 ezer forinttal vihetnek többet haza, mint decemberben. Mindez azt jelenti, hogy az orvos és a szakdolgozói bér között tovább nyílt az olló, de egyéb problémák is okoznak feszültséget az intézményekben.

„Arra sincs garancia, hogy a szakdolgozók maradéktalanul megkapják a januártól ígért 21 százalékos alapilletmény emelést, hiszen ezzel egyidejűleg jó néhány helyen megvonják a munkáltatói döntésen alapuló korábbi juttatásokat”, mondta a lapnak Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke. A munkáltató döntésével kaphattak például a 40 százalékos műszakpótlék helyett 50 százalékosat az egy-egy hiányterületre jelentkező szakemberek. Most elkezdték ezeket a minimumokra csökkenteni. Néhány helyen arról kaptak körlevelet a szakdolgozók, hogy a béremeléssel egyidejűleg kevesebb lesz ez a pótlék. Mindennek az az alapja, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság kiadott egy körlevelet az orvosi ügyeleti díjakkal kapcsolatban. Eszerint most felemelték az orvosi ügyeleti díjakat és rögzítették, hogy ahol a 40 százalékos műszakpótlékuk 50 volt, ott azt vegyék vissza. Ezt értelmezhették úgy több helyen, hogy a szakdolgozók pótlékait is meg kell kurtítaniuk, noha náluk nem volt olyan ügyeleti díjemelés, mint az orvosoknál. Számos juttatást - szakterületi pótlék, eseti keresetkiegészítés, fix pótlék – amelyeket egyes, különösen megterhelő területeken kaptak, januártól csak az országos főigazgató engedélyével lehet kifizetni, így a januári bér sokaknak okozott kellemetlen meglepetést, igaz kaptak ígéretet, hogy ezeket később majd megkapják. Soós Adrianna hozzátette:
a kórházi vezetőkön erős a nyomás, hogy adósságmentesen gazdálkodjanak, így amit lehet, próbálnak megspórolni, akár a szakdolgozók kárára is.
 
A szakszervezeti vezető ugyanakkor megjegyezte: jogszabály mondja ki, hogy a munkáltatói döntésen alapuló juttatásokat nem lehet a béremelésekre hivatkozva visszavenni. A szakdolgozók átlagkeresete eleve el van maradva, ezekkel a pótlékokkal tudtak egy kicsivel többet keresni, vagy akkor, ha többet ügyeltek, több éjszakai műszakot vállaltak. A rendszer további igazságtalansága – mondja -, hogy amíg egy orvosnak egy kiemelt kórházban az ügyeleti alapdíja 8600 forint, ugyanabban a műszakba beosztott műtősnőé ennek az összegnek csak a 30 százaléka. Soós Adrianna a béremelés feszültségei miatt egyeztetést kezdeményezett az OKFŐ-nél, írja a lap.
(forrás: Népszava Online)

cimkék

hirdetés

Könyveink