hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Egészségpolitika

Nem csak az újinfluenza üríti ki a tantermeket

Elővigyázatosságból maradnak otthon egészséges gyerekek az új típusú influenzajárvány miatt. Az országos tisztifőorvos szerint szükség van az intézmények ideiglenes bezárására.
Sok szülő óvatosságból úgy dönt, nem engedi közösségbe a gyermekét, hogy így vészelje át a járványidőszakot. Ez is az oka egyebek mellett az elmúlt hetek kiugróan magas iskolai, óvodai hiányzásainak és az ezekből következő intézménybezárásoknak. Az Állami Tiszti Főorvosi Szolgálat legfrissebb adatai szerint múlt hét végéig országszerte 35 intézményben szünetelt a tanítás vagy a felügyelet, több helyen azonban nem a kimutatott megbetegedések száma, hanem a megcsappant osztály- vagy csoportlétszámok miatt került ideiglenes lakat a bejáratra. Ott például, ahol a diákok negyede-fele hiányzik, egyszerűen nincs értelme továbbmenni a tananyaggal.

A bezárásról egyébként valamennyi esetben saját hatáskörben döntenek az intézmények, és bár sokan kétkedve fogadják, ha már két-három beigazolt újinfluenzás eset miatt elrendelik a kényszerszünetet, Falus Ferenc szerint indokoltak a lépések. A tiszti főorvos azt mondja: a járványt az iskolabezárásokkal csak akkor lehet fékezni, illetve lassítani, ha az első megbetegedések esetén szüntetik be az iskolai tanítást.

A bezárások hátulütője ugyanakkor, hogy nem csak a tanítást akasztják meg, de az őszi szünet óta tartó oltási folyamatot is. Sok helyen pedig az otthon maradni kénytelen egészséges gyerekek felügyelete okoz gondokat. A szülő ilyenkor ugyanis nem vehet ki betegszabadságot, és így év vége felé sokaknál a rendes szabadságnapok is elfogytak már.

MR1 Kossuth

cimkék

hirdetés

Könyveink