hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Nem aludt el az Omninvest-ügy, csak szunyókál

A Fővárosi Főügyészség fokozott felügyelete mellett jelenleg is folyik a nyomozás az influenza-oltóanyagok beszerzése ügyében – írja meg a Világgazdaság.

Ahogyan tizennyolc éve mindig, a vakcinákat idén is az Omninvest biztosítja, amelynek 2019-ig szóló szerződése van az állami oltóanyag-megrendelésekre.

Először még 700 ezer dózis vakcinát vásárolt tőlük az állam, a megrendelés nagysága ezt követően folyamatosan emelkedett, és mintegy 6-7 éve változatlan mennyiségről, 1,3 millió dózisról szól. Egy egységnyi oltóanyagért lapértesülések szerint 2003-ban 885, 2004-ben 920, 2005-ben és 2006-ban 945 forintot fizetett az állam. A 2012-es ár 1000 és 1200 forint között lehet.

A NAV-nál ugyanakkor megerősítették: a Fővárosi Főügyészség fokozott felügyelete mellett jelenleg is folyik a nyomozás az influenza-oltóanyagok beszerzése ügyében. Hivatalosan ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást 2010 augusztusában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága. Azt követően, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen az Omninvest Development Kft. számára 2006-ban nyújtott kétmilliárd forint összegű állami támogatás odaítélése ügyében.

2006-ban 2 milliárd forint pályázati támogatást kapott a kormánytól az Omninvest az akkor rettegett madárinfluenza-ellenes szer kifejlesztésére. A megbízást nemcsak itthon okozott nagy felháborodást, az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága megállapította, hogy a cég támogatása ellentétes volt az európai előírásokkal, az Omninvestnek vissza kellett fizetnie a teljes összegetemlékeztet a Világgazdaság.

(forrás: Világgazdaság)

cimkék

hirdetés

Könyveink