hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Nem a finanszírozás lesz kevesebb a háziorvosoknál

Ugyanakkora finanszírozási díjból gazdálkodhatnak a háziorvosi körzetek, mint az elmúlt hónapokban – közölte a Magyar Hírlappal az egészségügyért felelős államtitkárság.

A minap megjelent rendelettervezet szerint szeptember elsejei határidővel úgy csoportosítanának át a humántárcához tartozó költségvetési forrásokat, hogy a „Háziorvosi, háziorvosi ügyeleti ellátás jogcím előirányzata terhére” két és fél milliárd forintot elvonnának az alapellátási kasszából. A pénz két területhez kerülne, a gyermekellátáshoz és a betegszállításhoz.

Az államtitkárság a lappal közölte, a háziorvosi praxisfinanszírozás 2018. évi előirányzata 122,325 milliárd forint volt, amely tartalmazott két és fél milliárdos fejlesztési keretet is az újonnan kialakításra kerülő praxisközösségek és csoportpraxisok finanszírozására. A költségvetési előirányzatok azonban csak az adott évben használhatók fel, ami igaz a két és fél milliárd forintos pluszforrás tekintetében is. Az összeget a praxisközösségek, csoportpraxisok finanszírozására fordították volna, ennek előkészítése azonban hosszabb időt vesz igénybe, így a pluszforrás idei kifizetésére már nincs lehetőség ilyen céllal, ezért átcsoportosították oda, ahol erre még adott a lehetőség.

Hozzátették: a betegszállítás és a gyermekek fekvőbeteg szakellátása területén az 1,25-1,25 milliárd forintnyi forráskiegészítés azonnali segítséget jelent abban, hogy az érintett szolgáltatók továbbra is magas színvonalon tudják végezni tevékenységüket.

hirdetés

Könyveink