hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Nem és nem!

Kétszer is leszavazták Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára interpellációra adott válaszát hétfőn a parlamentben. Mikola István (Fidesz) teljesítményvolumen-korlát eltörléséről, Horváth Zsolt (Fidesz) a gyógyszerkasszát érintő pénzelvonásról interpellált.

Mikola István bírálta az Egészségügyi Minisztériumot, kijelentve: valójában nem szüntetik meg a teljesítményvolumen-korlátot, sőt azt jóval alacsonyabbra szabják. Emlékeztetett rá, hogy a teljesítményvolumen-korláttal minden egyes kórház számára meghatározták, mennyi beteget láthat el. Ha a megadottnál több beteget gyógyítottak, akkor utánuk az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem fizetett.
A fideszes politikus közölte, hogy az új rendszer szerint az intézmények a tavalyi teljesítmény 70 százalékát teljes díjjal elszámolva kapják majd meg, a fennmaradó harminc százalékot pedig a kórházak összteljesítése függvényében. 
Vojnik Mária közölte: az intézmények egy jobb, alaposan végiggondolt finanszírozásra számíthatnak. Ismertetése szerint olyan finanszírozási technikát kívánnak bevezetni, amelyben minden ellátott és jelentett teljesítmény után finanszírozás jár, vagyis az előző évi jelentett teljesítmény 70 százalékát emelt összeggel finanszíroznák. Az országosan havonta jelentett teljesítmény arányában változik, de jár díjazás minden 70 százalék feletti teljesítmény után is – fűzte hozzá.
A képviselő a választ nem fogadta el, az Országgyűlés pedig 183 igen, 167 nem, és 18 tartózkodás mellett utasította el a választ.
Horváth Zsolt (Fidesz) szerint újabb 30 milliárd forintos megszorító csomag a betegterhek növekedésével jár, ez a szakminiszter szerint 2 százalékos lesz. Egy elemző cég szerint azonban 8-10 százalékos lehet a drágulás - jegyezte meg.
Vojnik Mária úgy válaszolt: igyekeznek minimalizálni a betegek terheinek növekedését, de a válság nem hagyja érintetlenül az egészségügyi kasszát sem. Elmondta, hogy a kormány az egészségbiztosítási kasszából 17-18 százalékot költ gyógyszerekre, ez jóval magasabb, mint az európai átlag.
Az államtitkár azt mondta: az általuk végrehajtandó intézkedésekkel a kiemelt gyógyszertámogatási körben nem terveznek változásokat, de módosul a normatív támogatási rendszer, itt azonban igyekeznek minimalizálni a terheket.
A képviselő nem fogadta el a választ, amit az Országgyűlés is elutasított, 184 igen, 166 nem, és 19 tartózkodás mellett.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink