hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Napirenden az étrendkiegészítők

A fogyasztók nagyobb biztonsága érdekében át kell tekinteni az étrendkiegészítőkkel kapcsolatos fogyasztóvédelmi kérdéseket, átláthatóbb és egyértelműen szabályozóbb jogszabályokra van szükség e területen - állapította meg az Országgyűlés fogyasztóvédelmi eseti bizottsága.

A testület Alexa György, a bizottság MSZP-s elnökének előterjesztése alapján fogadott el állásfoglalást e témában.
Az Országos Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgatója, Martos Éva elmondta, hogy Magyarországon az étrendkiegészítőket az ország uniós csatlakozásáig engedélyeztetni kellett, ám ez a rendelkezés a csatlakozást követően hatályát vesztette. Így az OÉTI-nek csak úgynevezett notifikációs, azaz nyilvántartásba vételi joga van. A nyilvántartásba vételt az intézet nem tagadhatja meg, ha kirívó szabálytalanságot észlel, akkor az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak (ÁNTSZ) jelezheti mindezt, mivel az étrendkiegészítők piacfelügyelete elsődlegesen az ÁNTSZ-hez tartozik.
A jelenlévő többi szakhatóság képviselője is, mint az ÁNTSZ, illetve az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI), valamint a Gyógynövénykutató Intézet, továbbá a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megbízottja is egyet értett abban, hogy a fogyasztók egészségének védelme érdekében e területen szigorításokra volna szükség. Paál Tamás, az OGYI főigazgatója fenntartásainak adott hangot a tervezett szigorító intézkedésekkel kapcsolatban, mivel szerinte ezt az unió igazgatási szervezeteivel igen nehezen, vagy egyáltalán nem lehet majd elfogadtatni, ugyanis a szigorítások az áruk szabad áramlását akadályoznák.
Az étrendkiegészítők gyógyszertári forgalma a múlt évben Magyarországon 9,4 milliárd forintot tett ki. A jelenlévő szakértők szerint ugyanakkor e forgalmi értéknek megfelelő áru mintegy kétszerese még ellenőrizetlenül kerül a fogyasztókhoz.
A szakértők és a honatyák is egyetértettek abban, hogy a forgalmazók reklámjai sok esetben megtévesztik a fogyasztókat ezen a területen. Ezt támasztotta alá a GVH irodavezetője is, aki jelezte: 2007-ben e területen 18 eljárást folytatott le a hivatal és 70 millió forintos bírságot szabott ki. Utalt ugyanakkor arra, hogy az idén várhatóan a bírság összege lényegesen növekedni fog, mivel már most májusban 15 eljárás volt, vagy van folyamatban a szóban forgó terület ügyeiben.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink