hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Napirendre került a szakrendelők sorsa

Az Országgyűlés megkezdte a korábban államosítani tervezett önálló szakrendelők sorsáról rendelkező törvény tervezetének tárgyalását.

Önkormányzati feladat marad a járóbeteg-szakellátást biztosító rendelőintézetek működtetése. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár az erről szóló törvényjavaslat keddi parlamenti vitájában elmondta: a február 15-ei határidőig az önkormányzatok több mint 80 százaléka azt jelezte, hogy megtartja járóbeteg-szakellátó intézményeit, nem adja át őket az államnak. Az előterjesztés ezt figyelembe véve biztosítja az ellátás biztonságát, stabilitását - mondta az államtitkár expozéjában.

Kovács József (Fidesz) felszólalásában elmondta: a javaslat alapvetően önkormányzati feladatként nevesíti az intézményfenntartást, de rendelkezik arról az esetről is, ha az önkormányzat nem kívánja fenntartani a rendelőintézetet. Ha az önkormányzat erről nyilatkozik, akkor egy legfeljebb három hónapos átmeneti időszakot követően - amely alatt az állam mögöttes felelőssége lép életbe és az állam tartja fent az intézményt - kerülhet véglegesen állami fenntartásba a járóbeteg-szakellátás - mondta Kovács József. A törvényjavaslat emellett rögzíti a vagyontárgyak, az uniós fejlesztések, a vezetők és a dolgozók állami átvételét is - tette hozzá a kormánypárti képviselő.
Tukacs István (MSZP) felszólalásában leszögezte: a kórházak, majd azt követően a rendelőintézetek államosítása nem járt a kormány által elvárt eredményekkel, nem lett jobb az ellátás színvonala, illetve nem csökkentek a várólisták - hangsúlyozta. Ugyanakkor kiemelte, hogy tiszteletben kell tartani a helyi önkormányzatok döntését a rendelőintézetek fenntartásának folytatásáról vagy állami kézbe adásáról.
Gyenes Géza (Jobbik) arról beszélt, hogy az egészségügy finanszírozása általánosságban "borzasztóan elégtelen", szerinte erősen kérdéses, hogyha az állam átveszi az alulfinanszírozott és szakemberhiánnyal küszködő rendelőintézetek fenntartását, akkor vajon honnan lesz több pénz az állami működtetésre és honnan lesz több munkaerő – olvasható az MTI parlamenti tudósításában.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink