hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Napfényre került a kórházi fertőzésjárvány háttere

Az atlatszo.hu hozzájutott a 2013 nyarán baktériumfertőzés miatt kialakult kórházi járványról szóló ÁNTSZ jelentéshez.

A járvány a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház koraszülött centrumában történt, kilenc koraszülött halt meg.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a kórházban lefolytatott vizsgálata azt állapította meg, hogy a 2013. augusztus 2. és 10. között lezajlott járványt az intézményben Klebsiella pneumoniae baktérium okozta, ami miatt áttöréses véráramfertőzés, szepszis lépett fel a csecsemőknél. A kilencedik baba 2013. augusztus 14-én hunyt el, a vizsgálat kiterjedt az ő esetére is - számol be róla az Átlátszó.

Hogy a baktérium miként kerülhetett be a Koraszülött és Újszülött Osztályra, nem lehetett megállapítani, mert az Átlátszó által most kiperelt hivatalos jelentés szerint az a környezetben széles körben előfordul.
A vizsgált időszakban az érintett részleges ápoltak száma és ezen belül is az alacsony súlyú, intenzív ellátást igénylő koraszülöttek száma magas volt. Ez pedig az átlagost jóval meghaladó terhet rótt az ott dolgozó egészségügyi ellátó személyzetre” - írják a hírportál által közreadott jelentésben.

A Klebsiella-fertőzés számos betegség kialakulásához vezethet, elsősorban a légző és kiválasztó szervrendszerekben. Akár a kórházi személyzet, akár a csecsemőket látogató szülők is bevihették a baktériumot a koraszülött osztályra, de előfordulhat az is, hogy egyes újszülöttek a szülőcsatornában fertőződnek meg vagy később az anyatej révén.

Többletkockázatként jelentkezhetett – idézi a jelentést továbbá az Átlátszó –, hogy a tervezett fertőtlenítő takarítás miatt 2013. augusztus 2-án azt a kórtermet ürítették ki, ahol a legkritikusabb állapotban lévő, legalacsonyabb születési súlyú koraszülötteket ápolták.
A jelentés tartalmazta azt is, hogy a történtek után a kórház azonnal megtette a szükséges intézkedéseket, és ezzel a járvány 2013. augusztus 10-én véget ért.

(forrás: Átlátszó)
hirdetés

Könyveink