hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Napelemes rendszer a Korányiban

Eredményesen zárult a napelemes rendszer telepítéséről szóló uniós projekt az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben.

A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap és Magyarország kormánya társfinanszírozásával 2017. 03. 15 és 2017. 06. 30 között, összesen 132 672 228 forintból valósult meg. A projekt keretében öt intézeti épület esetében elektromos áramtermelő, fotovoltaikus működési elvű napelemes rendszert telepítettek.

A pályázati kiírás célja volt, hogy ösztönözze a környezetbarát megújuló energiaforrást hasznosító fotovoltaikus rendszerek elterjedését, támogassa a meglévő fosszilis alapú villamosenergia felhasználásának megújuló energiaforrásra való teljes, vagy részleges kiváltását, illetve járuljon hozzá a megújuló energiaforrás felhasználás növeléséhez és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez.

Ezzel összhangban a fejlesztés az intézmény működtetéséhez szükséges energiaszükséglet biztosítása érdekében növeli a környezetbarát energiaforrások felhasználásának arányát. A projekt keretében elektromos áramtermelő, fotovoltaikus működési elvű napelemes rendszer telepítése valósult meg. A fejlesztésbe vont, megfelelő tájolással rendelkező 5 épületnél (Tisztilak, Sebészet, Műszaki épület, Raktár, „A” épület) összesen 220,86 kWp energiatermelő kapacitás létesült a tervezetteknek megfelelően 818 db napelem beépítésével. A napelem mező telepítése az intézet éves villamos energia igényének 10-12%-os megtermelését teszi lehetővé. Az éves megtermelt megújuló energiamennyiség évente több mint 8 millió forint megtakarítást és 220,596 tCO2/év egyenértékű üvegházhatású gáz kibocsátás csökkenést eredményezhet.

(forrás: Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet)
hirdetés

Könyveink