hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Nálunk tudni a legkevesebbet az oltási tervről

Szél Bernadett országgyűlési képviselő megpróbálta megszerezni az oltási tervet, de az nem adható ki. A Portfolio és a G7 is ír róla.

A képviselő közérdekű adatkérésére Müller Cecília országos tisztifőorvos azt közölte, hogy az oltási terv "további jövőbeli döntések alapjául szolgál", ezért nem adható ki. Szél bernadett megjegyezte, hogy a környező országok közül mindnek van nemzeti oltási terve, nyilvánosan elérhető bárki számára Szlovákiában, Ausztriában, Csehországban, Romániában, de Lengyelországban is, írja a Portfolio.

Arról már a G7 ír, hogy Lengyelországban egy átfogó, harmincnégy oldalas dokumentum tartalmazza a vakcinák beszerzésétől és logisztikájától kezdve az oltási sorrenden és az oltóközpontok szervezésén keresztül a bizalom növelését célzó kommunikációs feladatokig az összes átoltással kapcsolatos intézkedési tervet. Az interneten, telefonon és személyesen is elintézhető regisztráció során ugyanakkor előfordultak járványvédelmi szempontból is szerencsétlen fennakadások, és az oltások első, egészségügyi dolgozókat célzó körébe bejutott néhány híresség és politikus is. A botrányoknak azonban végül is kiderült, hogy van jó oldala is, a hónapokkal ezelőtt az injekciókkal szemben még viszonylag szkeptikus lengyel lakosság oltási kedve hirtelen megjött.

A vakcinákat mostanra a lengyel lakosság közel 70 százaléka szeretné beadatni, az egészségügyi minisztérium közlése szerint március végéig el is fogytak a szabad oltási időpontok (novemberben még 43 százalékra mérték az oltakozni hajlandók arányát).

A régiós szomszédok regisztrációs rendszereiben közös, hogy azok alapvetően az oltás előtt álló csoportok számára vannak megnyitva. A cseh egészségügyi minisztérium például több mint két tucatnyi csoportra bontotta a lakosságot, amelyeknek nem csak a beoltási sorrendjét, de a létszámát is közzétette, sőt világosan meghatározta, hogy milyen módon igazolható a hovatartozás.

Az oltási szándék jelzésére és az időpont foglalására is egységes regisztrációs felület áll a csehek rendelkezésére, akik telefonszámukkal léphetnek be a rendszerbe, majd SMS-ben kapnak értesítést, ha sorra kerülnek, és ekkor pontosíthatják, hogy mikor veszik fel a vakcinát az általuk választott oltóponton. Az online felületen az életkor, a foglalkozás és a betegségek megadása is szükséges, de ha valaki idegenkedik az internetes regisztrációtól és segítséget sem tud igénybe venni, akkor egy telefonszámon is jelentkezhet.

A szlovák kormány a lengyelhez hasonlóan egy dokumentumban publikálta az internetes jelentkezéssel, az oltási csoportokkal és sorrendjükkel, illetve az oltás menetével és az oltóanyagok szállításával kapcsolatos tudnivalókat. A regisztráció során az állampolgároknak jelölniük kell, hogy mely oltópontnál és mely oltási csoporthoz tartozva kívánják felvenni a vakcinát. A cseh, lengyel és szlovák jelentkezési felületek januárban nyíltak meg, világosan azzal a szándékkal, hogy a felhasználók az oltás iránti igényüket fejezzék ki és időpontot foglaljanak.

A Növekedés.hu táblázatokban vázolja fel az oltások hazai menetét. Mint írják, 1 millió 942 ezer 65 évnél idősebb ember él Magyarországon, mely a népesség egyötödét jelenti. Lélekszámuk Budapesten eléri a 367 ezer főt. Közel kétmillió embert kellene tehát beoltani a koronavírus elleni vakcinával, hogy ne fusson fel a halálozás. Ehhez jönnek még hozzá a 18-64 éves korosztály krónikus betegei, melyek száma meghaladja a 2 millió 400 ezret. Utóbbiak esetében viszont jó hír, hogy nem minden krónikus betegség jelent számottevő kockázatot a koronavírussal szemben.

(forrás: Portfolio, G7, Növekedés.hu)
hirdetés

Könyveink