hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Nagy központokat terveznek – sok milliárdból

Mire átalakul a sürgősségi gyermekellátás, a mai gyerekek közül sokan felnőttsorba lépnek, derül ki a hvg.hu írásából.

Európai uniós és hazai költségvetési pénzből amerikai típusú gyermeksürgősségi és -baleseti centrumok épülnek szerte az országban. A cél az, hogy a legmagasabb szintű ellátást nyújtó centrumok az ország bármely szegletéből legfeljebb 90 perc alatt elérhetőek legyenek, írja a hvg.hu.

A kisebb bajok orvoslására azért maradnak helyi, városi ügyeletek, házhoz hívható doktorok. Ugyanakkor a fővárosban be kellene zárni, pontosabban áttelepíteni az új centrumba a Szent János Kórház és az országos baleseti sebészet gyermekrészlegét, de a Bethesda égési osztályát is, ahogy az alapellátási ügyeleteket is. Hiszen köztudott, hogy a speciális szaktudást igénylő feladatok ellátására nincs elegendő szakember. De nem is lesz – annyi bizonyosan nem, hogy minden városi kórházba jusson belőlük a nap 24 órájában egy műtéti teamre való. Sürgős szakmai teendő – erre szakértő bizottságokat hívott össze az egészségügyért felelős államtitkárság – egyebek mellett annak kidolgozása, hogy a következő években miként „képződjön” megfelelő számú szakember a korszerű központok működtetéséhez.

Az öt vidéki alcentrum jelenleg 7 milliárd forint várományosa, a Heim Pál viszont országos központként egymaga használhat fel ugyanennyit. Jelenlegi telephelyén, a Nagyvárad tér felőli oldalon épülne fel – a mostani tervek szerint 2021-re – egy hatemeletes, 12 ezer négyzetméteres, a sürgősségi betegfogadásnak, a műtőknek, a diagnosztikának és a fekvőbetegrészlegeknek is helyet adó új gyerekház. De a realitásokkal számolva már most lehet tudni, hogy egy ekkora kórházépület még üresen, orvostechnológia nélkül is többe fog kerülni a tervezettnél.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink