hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Nagy a teher az otthoni szakápolásban dolgozókon

Miközben egyre több beteg gyógyul a saját lakhelyén, az otthoni szakápolás rendszere több kihívással is küzd, írja a Magyar Nemzet.

A koronavírus-járvány alatt az otthoni szakápolás rendszerére számos teher hárul – mondta el a Magyar Nemzetnek Majerné Horváth Anita, a Magyarországi Otthonápolási és Hospice Egyesület (MOHE) elnöke. Ismertetése szerint a szektor az egészségügyi rendszeren belül eleve túlterhelt, a jelenlegi helyzet pedig tovább fokozta ezt.

– A járványhelyzetben a szakemberek igyekeznek minél több kórházi kapacitást fenntartani a vírussal fertőzötteknek, vagyis az otthoni szakellátás most különösen felértékelődött – hangsúlyozta a MOHE elnöke. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) finanszírozta otthonápolási rendszerben szakápolók, gyógytornászok, logopédusok, fizikoterápiás szakasszisztensek dolgoznak, a hospice-ellátás pedig további szakemberekkel egészül ki, például hospice-orvossal, mentálhigiénés végzettségű kollégákkal, die­tetikusokkal.

– Azoknak a betegeknek, akiket hazaküldenek a kórházakból, sok esetben még egészségügyi szakellátásra van szükségük – mint például sebkötözés, katétercsere, infúziós terápia –, amit a háziorvosok elrendelése alapján az otthoni szakápolók végeznek, tehát a szakápolás iránti igény jelentősen megnőtt. Ezzel szemben ebben az időszakban a nem életmentő műtétek közül a legtöbbet elhalasztják, ezért a gyógytornászoknak jelentősen csökkent a vizitszámuk, ami nehézséget jelent, mert a fizetésük teljesítményen alapul – magyarázta a szakember.

A veszélyhelyzet miatt egy miniszteri utasítás alapján az egészségügyi szakdolgozóknak a főállásukban kell feladatot teljesíteniük, és nem vállalhatnak másodállást máshol, ami jelentős problémát jelent az otthoni szakápolás és a hospice-ellátás esetében, mivel Magyarországon az ebben a szektorban dolgozók jelentős része, mintegy hetven százalék részmunkaidős, vagyis másodállásban tevékenykedik. – A problémát súlyosbítja, hogy vannak olyan szakdolgozók is, akik karanténba kerültek – mutatott rá az elnök –, ezért az otthoni szakápolásban dolgozók jelentős része kiesik, miközben egyre növekszik az otthoni szakellátást igénylő betegek száma.

A másik jelentős probléma a MOHE elnöke szerint a védőeszközök hiánya, írja a lap.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink